• Традиционен Празник на градинаря в с. Одринци, община Добричка
  • Песни, танци и курбан за берекет
  • Най-вкусната шопска салата се прави с розови домати, краставици, пипер и сирене от Добруджа

В съботния 5 август пет часа български народни песни и танци огласяха центъра на село Одринци, община Добричка. Народни носии изпъстриха градинката пред кметството и читалището. В един момент, домат да хвърлиш, нямаше как да падне на земята. Толкова много народ бе дошъл да празнува традиционния Празник на градинаря. Тук той се отбелязва всяка първа събота на месец август. Когато с домати, краставици и с всякакви други зеленчуци тридесетината тукашни градинари заливат добричкия и други пазари. Само това да беше… Стотици добруджански и варненски мази се пълнят с буркани  от тукашната продукция. Зимнина си осигуряват от тук и десетки, и десетки преминаващи с автомобилите си българи, а и някои румънци, напъплили по курортите ни. Тук там се чува и друга чужда реч, от която можеш да разбереш, че се купува всичко, от което може да се направи прясна и вкусна лятна салата за пивка българска ракия. С такава салата и водката е вкусна. Приляга и на мезето с биричка…

Но това е друга тема.

Такъв е животът!

На празника като на празник…

Всъщност, това е празник на труда и умението на местните градинари, чийто работен ден често слива изгрева и залеза, а понякога и прохладата на нощта след жаравата на деня, когато не можеш да влезеш в оранжерията при температура, на която яйце се пече в земята. Това е празник на оцеляването от сушата, градушката, високите цени на торовете и препаратите, на горивата, на поддържането на оранжериите, та и на какво ли не?… За да чуеш как някой с бели ръчички, недокоснали пръст, освен в саксиите на терасата си, да каже: Какво толкоз има в един домат и една краставица, че са толкова скъпи?

Ще спестя неизречената „мъжка благодарност“ в ответ, нали се евроинтегрираме…

Такъв е животът!

От евроинтеграцията ни, от европроектите малкият производител на зеленчуци у нас и специално в Одринци усеща само гръмките и напоителни речи по телевизиите, радиата, вестниците и сайтовете, ако реши да ги изтърпи и не им тегли една майна…

Такъв е животът!

SONY DSC

В организацията на празника този път се включиха много повече хора от селото и техни родственици. Придойдоха мнозина от разпилели се тук и там из държавата ни в търсене на късмет и по-добър живот.

SONY DSC

Да сподели празника и да пожелае берекет на градинарите тук бе кметът на Община Добричка Соня Георгиева със своя екип. Словото й бе горещо аплодирано, а по-късно градинари си направиха снимки с кмета за спомен от уважението към празника. Веднага ще добавя, че Община Добричка е и сред големите спонсори на празника. А всеки празник става още по-празничен, когато има и повече пари за него.

SONY DSC

Спонсори на Празника на градинаря бяха областният лидер на ГЕРБ Деница Сачева, Спасина Братоева, Иван Колев /той получи и специална грамота за ежегодното подпомагане на празника/, арендаторът Здравко Желев, градинарите Младен Павлов, Данко Минков, Георги и Мирослав Дойчеви, Михаил Колев, Георги Рафаилов, Иван Фотев, Георги Градинаров, който бе и най-ревностният организатор, заедно с ветерана /все още не се дава на младите/ Цветан Иванов. Сигурно има и други, от които се уча на тези години на градинарство в тукашните две кръчми, както ги наричат местните.

Но не мога да пропусна Виолета Цветанова, която има основен принос за раздадената божествена градинарска чорба на всеки дошъл на празника.

SONY DSC

Да не забравя, че официални гости бяха още добруджанският писател Георги Балабанов, взел си жена- градинарка от Одринци, лидерът ГЕРБ-Добрич Красимир Николов, който е роден в Одринци, а бе прочетен и специален поздрав за празнуващите от зам.-областния управител Живко Желязков.

SONY DSC

Заслугата за насладата от петте часа фолклор бе на самодейци от НЧ „Възраждане-1941” – с.Одринци, НЧ „Пробуда-1939“ – кв. „Рилци“ – танцов състав и детски танцов състав с ръководител Камелия Стойкова, Женска фолклорна група при НЧ „Груди Филипов-1940“ – с. Божурово, Фолклорна певческа група „Каралезки славей” при НЧ „Просвета-1940” – с. Царевец, НЧ „Стефан Караджа-1942“ – с. Смолница, НЧ „Светлина-1941“ – с. Ведрина, НЧ „Гео Милев-1940“ – с. Житница, Ансамбъл „Здравец“ при НЧ „Напредък-1942“ – с. Дончево, както и Певческа група „Жътвари“ с ръководител Катя Грекова.

Такъв е животът!

SONY DSC

И аз ядох и пих, и аз сърбах от курбана за здраве и берекет, ще ви кажа, че имаше и печено агнешко, за да подразня вас, които ви нямаше,  и аз се веселих с отрудените градинари на Одринци, на които от сърце желая здраве, късмет, оцеляване!…

Такъв е животът!

Сабина ДУКОВА

Димитър ДУКОВ

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC