В Исторически парк, които се намира в близост до Варна, провеждат всички свои активности и събития с цел връщане назад във времето, за да усвоим всички уроци и заветите, които са оставили нашите велики предци.

На 8-ми август в Исторически парк и непосредствено пред единствения възстановен в света Тракийски дворец, се проведе първият исторически спектакъл – „Заветът на кан Кубрат“. Актьори и възстановчици влязоха в ролята на велики прабългари, за да „потопят“ посетителите в магията на завещаното и силата на това, което в последствие се превръща в един от най-големите завети за българите, предавал се от поколение на поколение и така до днес.

На 22-ри август от 20:00 часа ще бъде представен и още един от историческите спектакли –  „Тракийски царски пир“, по начина, описан в трудове на проф. Иван Маразов, който години наред е изследвал епохата на великите траки.

По време на представлението ще бъде представен цaрският пир на Терес – велик войн и цар, който е обединил конелюбивите траки, победил скитите, а много от народите се преклонили пред могъществото му. Терес събрал най-достойните и посветени измежду траките и поканил на царски пир скитския вожд, а главната цел на пирът бил да отбележи настъпилия мир в земите им.

Всички спектакли, които се изпълняват в Исторически парк, са създадени след консултация с археолози и историци, за максимална достоверност. За да бъде по-голям ефектът от изиграното, на места присъства и художествена интерпретация от страна на възстановчици и актьори.Сценарият за събитията е разработен от Милен Петров – ръководител Историческа реконструкция Исторически парк и Пиер Леонард – исторически възстановчик Исторически парк, а музиката е композирана ексклузивно от Костадин Генчев – кавалджия, композитор и съосновател на „Булгара симфони“.

Зорница Вангелова