София, 18 октомври /Николай Танев, БТА/
Започна изпълнението на одобрения спасителен план по разтоварването на заседналия товарен кораб „Vera Su“, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.
Операцията ще отнеме 3-4 дни. Отново е бил извършен водолазен оглед на района на инцидента и корабът е обследван за нови пробойни. Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на плавателния съд, като са поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране.
В изпълнението на плана е предвидено прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд. Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер „GALAXY ECO“. Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.
Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпусът на плавателния съд. Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно, е в рамките на няколко дни, като ще се работи на 24-часов режим. Всички насоки и изисквания на МОСВ като компетентен орган с цел екологощадящо разтоварване, превоз и депониране на товара са спазени.

loading...