Жител на град Коркино, Челябинска област, е задържан по подозрение в стрелба с огнестрелно оръжие по време на безредици. Той е „ръководител на циганската диаспора“, каза източник от правоприлагащите органи на региона за РИА Новости. По-рано регионалното управление на Следствения комитет на Русия (ICR) публикува видеозапис на задържането на 58-годишен мъж по статията за опит за убийство на двама младежи – на 37 и 29 години.

Срещу т. нар. шеф на циганската диаспора е образувано дело по ч. 3 на чл. 30, ал. „а“, част 2, чл. 105 от Наказателния кодекс. Според разследващите вечерта на 24 октомври, намирайки се в къща № 66 на ул. „Троицкая“, той е стрелял с огнестрелно оръжие по двама мъже.

Обществените вълнения в Коркино започнаха във връзка с убийството на 40-годишна шофьорка на такси, чието тяло беше намерено на 23 октомври с прободни рани. Местните жители обвиняват за убийството й двама представители на циганската диаспора. В деня на безредиците местните медии съобщиха за опожарени къщи, преобърнати коли, счупени прозорци и стрелба. Според местните власти в протестите са участвали около 150 души. Медиите писаха за задържането на над 40 от тях.

По подозрение за убийството на шофьорката е задържан 17-годишен жител на града. Според разследващите между таксиметровата шофьорка и пътника възникнал конфликт, при който последният нападнал таксиметровата шофьорка, като й нанесъл най-малко четири удара с нож в гърдите.