Вчера, 7 февруари 2023 г., АвтоВАЗ придоби бившия завод на Nissan в Санкт Петербург. Срещу 1 евро (76 рубли) руснаците придобиват 99% от „Ниссан Мэнуфекчуринг РУС”, като японците имат опция да изкупят обратно завода в следващите шест години.

На пресконференцията по този повод бе съобщено, че на конвейрите в Петербург ще бъдат качени китайски модели (за момента все още неизвестни), които ще излизат с емблемата на Lada. Това ще са автомобили от класове C и D, които няма да са конкуренция на актуалните модели на руската марка. Сред тях ще са седани и кросоувъри.

До края на годината АвтоВАЗ планира да произведе около 10 000 автомобила в бившия завод на Nissan. Нужните суровини и части ще се доставят от руски производители, които преди това са обезпечавали местните заводи на Nissan, Toyota и Hyundai. Тяхната работа бе спряна на пауза, след като всички западни марки се изтеглиха от руския пазар.

Максим Соколов, шефът на АвтоВАЗ, казва, че към 2027 г. ще натоварят завода до 50-70 000 автомобила годишно, като броят зависи от възможностите на над 30 регионални доставчици на компоненти.

Заводът в Санкт Петербург става третият на АвтоВАЗ след Толиати и Ижевск. Той бе открит през 2009 г., като годишният му капацитет е 100 000 автомобила. В него японската компания произвеждаше Nissan X-Trail, Qashqai и Murano. https://carmarket.bg