Ходът на Пекин да забрани на американската фирма Micron Technology Inc (MU.O) да продава чипове с памет на ключови местни индустрии засили напрежението в продължаващия търговски спор с Вашингтон и повиши акциите на фирми, които биха могли полза от преместването, съобщи Reuters.

Китайският регулатор на киберпространството заяви късно в неделя, че Micron, най-големият производител на чипове за памет в САЩ, не е издържал прегледа си на мрежовата сигурност и че ще блокира операторите на ключова инфраструктура да купуват от компанията.

Той не предостави подробности какви рискове е открил или какви продукти на компанията ще бъдат засегнати.

Анализаторите казаха, че виждат ограничено пряко въздействие върху Micron, тъй като повечето от ключовите му клиенти в Китай са играчи в потребителската електроника, но предупредиха, че този ход може да накара някои компании да се освободят от своите вериги за доставки от продукти на Micron поради политически рискове.

Решението на Пекин се противопостави на Вашингтон, но също така помогна на акциите на конкурентите на Micron в Китай и Южна Корея, които се смятат за облагодетелствани, тъй като фирмите от континента търсят продукти за памет от други източници.

„Ние твърдо се противопоставяме на ограничения, които нямат фактическо основание“, каза говорител на Министерството на търговията на САЩ в изявление в неделя.

„Това действие, заедно с неотдавнашните нападения и насочване към други американски фирми, е в противоречие с твърденията (на Китай), че отваря пазарите си и се ангажира с прозрачна регулаторна рамка.“

Напрежението между Вашингтон и Пекин нарасна през последните месеци след нападения и посещения на китайските власти в американската фирма за корпоративен анализ Mintz Group и консултантската компания за управление Bain.

Micron заяви в неделя, че е получил прегледа на регулатора и очаква „с нетърпение да продължи да участва в дискусии с китайските власти“.

Компанията е първият американски производител на чипове, атакуван от Пекин след поредица от контрол върху износа от страна на Вашингтон на определени американски компоненти и инструменти за производство на чипове, за да блокира използването им за напредък на военния капацитет на Китай.

Китай започна прегледа в края на март на фона на спор за технологията на чипове и влошаване на отношенията между Вашингтон и Пекин.

Този ход идва и малко след като страните от Групата на седемте се съгласиха да „намалят риска, а не да отделят“ икономическия ангажимент с Китай и когато президентът на САЩ Джо Байдън призова за „отворена гореща линия“ между Вашингтон и Пекин.

Министерството на търговията на САЩ каза, че ще говори директно с властите в Пекин, за да изясни действията си.

„Ние също така ще се ангажираме с ключови съюзници и партньори, за да гарантираме, че сме тясно координирани за справяне с изкривяванията на пазара на чипове с памет, причинени от действията на Китай“, казаха от отдела.

Докато китайското изявление и държавните медии казаха, че решението за Micron трябва да се разглежда като индивидуален случай в контекста на опасенията за националната сигурност, а не на геополитиката, видният китайски коментатор Hu Xijin направи различна бележка.

„Самият Вашингтон насърчава американските компании да правят неща, които застрашават националната сигурност на Китай, така че подозира, че китайските компании правят същото“, туитира бившият главен редактор на националистическия държавен таблоид Global Times. „Целият свят трябва да се пази от САЩ.