Ето кои породи кучета са най-податливи на ухапвания от кърлежи

0
220

Британски учени установиха кои породи кучета са най-често хапани от кърлежи. Проучването установи, че така наречените дизайнерски породи с къдрава козина са изложени на най-висок риск.

Експерти от Кралския ветеринарен колеж наблюдаваха данните за болестите по кучетата в продължение на пет години. Те обхванаха 905 553 лица под наблюдение в различни клиники. За това време са регистрирани 1903 случая на ухапвания от кърлежи.
Статистиката показва, че най-често кърлежи нападат кучета от породата Cavapoo – тя е получена от кръстосването на пудел и кавалер кинг чарлз шпаньол. За пет години 5,19% от тези животни са пострадали от ухапвания.

На второ място са пуделите и голдъндудълите (5,14%), на трето са керн териерите (5,09%). Също така в списъка са Cockapoos (4,79%), миниатюрен шнауцер (4,38%) и Cavachons (4,29%). Породите с най-нисък риск от инфекция с кърлежи включват стафордширски бултериер, ротвайлер, чихуахуа и английски булдог, съобщава Journal of Small Animal Practice.

Преди това учените назоваха най-дълголетните породи кучета . Lancashire Heelers се оказа дълголетник.  https://mir24.tv/