урският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че запасите от природен газ в турските териториални води в Черно море са се увеличили до 710 милиарда кубически метра. м и се оценяват на 1 трилион долара.

„Нашият сондажен кораб Fatih откри 58 милиарда кубически метра газ на дълбочина от 3023 метра под водата. Общите запаси на нашите газови находища, заедно с нов кладенец, се увеличиха със 170 милиарда кубически метра до 710 милиарда кубически метра. Те се оценяват на 1 трилион долара“, каза Ердоган след заседанието на правителството, съобщават турски медии.

По-рано турските власти съобщиха, че запасите от газови находища в Черно море възлизат на около 540 милиарда кубически метра. м. Най-големият от тях е Sakarya, чиито запаси надхвърлят 400 милиарда кубически метра. м. В началния етап се планира да се произвеждат около 10 милиона кубически метра от находището Сакария. м газ на ден, или от 3,4 до 4 милиарда годишно. До 2027-2028 г. дневният обем на добива на газ трябва да бъде 40 милиона кубически метра. м, годишните обеми ще нараснат до 15 милиарда кубически метра. м.

Турция е решена да стане център на енергийни доставки за Европа от Средиземноморския басейн, Каспийско море и Близкия изток, коментира още Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след заседание на правителството, което се проведе под негово председателство.

„Нашата крайна цел е да премахнем външната зависимост от петрола и природния газ възможно най-скоро. Решени сме да превърнем Турция в център на сила в Средиземноморието, Каспийско море и Близкия изток. Ще обединим Изтока и Запада не само с нашите мостове в Истанбул и Дарданелите, но и с енергийни мостове“, добави Ердоган. https://trud.bg