ЕК призова Полша, Унгария и Словакия за конструктивност за вноса на зърно от Украйна

0
130

©

Европейската комисия призова Полша, Унгария и Словакия да проявят конструктивност, след като едностранно обявиха, че ще продължат забраната за вноса на зърно от Украйна въпреки решението на Комисията да я прекрати, предаде Reuters.

Предстои срещата с представители на всички заинтересовани държави от ЕС на 18 септември и на нея ще има възможност за по-нататъшно обсъждане на въпроса.

“Запознати сме с изявленията на някои държави-членки по отношение на едностранните мерки. Това, което е важно в момента, е всички държави да работят в дух на компромис и да се ангажират конструктивно”, заяви говорителка на Комисията.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, преди инвазията на Русия през 2022 г. да намали способността ѝ да изпраща селскостопанска продукция до световните пазари през черноморските пристанища. Оттогава украинските земеделци разчитат на износа на зърно през съседни държави.

Вносът от зърнени и маслодайни култури в съседните държави се отрази на доходите на местните зърнопроизводители и доведе до забрана от страна на правителствата за вноса на селскостопански продукти от Украйна.

През май Европейският съюз се намеси, за да предотврати едностранните действия на отделни държави и наложи собствена забрана за внос от Украйна в съседните държави.

ЕС взе решение за отмяна на забранта на 15 септември, след като Украйна обеща да предприеме мерки за затягане на контрола върху износа за съседните държави.

Въпросът е особено чувствителен в Полша, където през октомври предстоят избори и където фермерите са ключов електорат за управляващата националистическа партия “Право и справедливост” (PiS).

Полша, Словакия и Унгария обявиха на 15 съптември, че ще запазят собствените си ограничения върху вноса на украинско зърно въпреки решението на Комисията.

“Сега се съсредоточаваме върху въвеждането и функционирането на току-що обявената нова система”, заяви говорителката на Комисията, като добави, че срещата с представители на всички заинтересовани държави от ЕС на 18 септември ще даде възможност за по-нататъшно обсъждане на въпроса.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник