Експерт-сеизмологът Румяна Главчева направи смразяваща прогноза за земетресенията в Италия (КАРТА)

0
751

Над 55 пъти се люля земята в Италия от снощи досега. Най-силното стана малко преди 22:30 вчера с магнитуд 6,1, като първоначално беше съобщено за 6,3. Два часа по-рано беше регистриран първият трус от 5,5 по Рихтер.

През последния час беше регистрирано отново умерено силно земетресение – продължение на снощната поредица – удари териториите на региони Марке и Умбрия в Централна Италия, съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт дн. НИГГГ-БАН, съобщи Фокус.

Това е четвърти вторичен трус с магнитуд над 4 (4.4 според оценките в Италия, 4.7 в сайта на Европейския център).

Източникът на земетресението е в плитките слоеве на земната кора и въздействието му в епицентъра е силно, с интензивност до VI степен. Силните земетресения от вечерта в сряда се случиха на границата между Марке и Умбрия, точно на север от района, засегнат от земетръсната последователност, която започна в провинция Риети на 24 август със събитие с магнитуд 6-6.2 (на илюстрация, заета от сайта на Италианския институт по геофизика и вулканология – бяла звезда, най-долу, т.е. южно всред синия облак от епицентри на вторичните трусове, вкл до 26 октомври). Час по-късно на 24 август през нощта земетресение с магнитуд 5.4 удари на десетина километра на север (на илюстрацията – втората бяла звезда). Както е известно, тези две събития съсипаха няколко селища, сред които Аматриче, Акумоли и Аркуата дел Тронто, причиниха почти 300 човешки жертви, ранени бяха около 400 души, а без покрив останаха 4500 жители.

Епицентрите на силните земетресения от сряда вечер – с магнитуди 5.4-5.5 и 5.9-6.1 (червените звезди) се намират на единици километри един от друг, между провинциите Мачерата, Перуджа и Асколи Пичено – на 10-14 км от Норча (близо 5000 ж.), 20-22 км от Акумоли (670 ж.) и 18-21 км от Аркуата дел Тронто.

Селището Кастелсантанджело Сул Нера (320 ж.) е само на 3 км от епицентъра на по-силния трус. Рискът от унищожителни последствия в изредените селища поради силни въздействия и многократни сътресения от множеството вторични трусове е неминуем. След двата силни труса досега са усетени над 55 труса с магнитуд 3.0 и по-голям, както и поне още 90 по-слаби афтершока (оранжеви и червени кръгчета на илюстрацията). http://www.blitz.bg