ЕКАТЕРИНА ДИМОВА: БИХ ПОДАРИЛА ИЛИ ПРОДАЛА НА ТЪРГ ХВЪРЛЯЧКИТЕ СИ, А ПАРИТЕ БИХ ДАРИЛА ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

0
1323

Последните десет дни, в които ще можете да определите подреждането в Топ 3 на конкурса Мис BGathletic.com 2016, ще ви запознаем с финалистките. Подготвили сме им 15 въпроса, а те отговарят повече от интересно на тях. Нашите красиви атлетки са и интелигентни момичета. Запознайте се с…

Екатерина Димова, състезателка в хвърлянето на чук в СКЛА „Черно море 2005”-Балчик. През 2016 г. 18-годишната атлетка спечели четири медала от националните шампионати, като три от тях са златни. Димова е и шампионката за жени в дисциплината си.

– Как започна с леката атлетика? С какво те плени?
– Един януарски ден на 2011 година  мама ме попита дали искам да отида с нея на награждаване на спортисти. Аз се съгласих, но дори не знаех за какво става дума. Към края на церемонията председателят на клуба г-жа Андреева (съпруга на треньора ми Андриан Андреев) обяви, че очакват повече нови хора да се присъединят към отбора (б.а. СКЛА „Черно море 2005”-Балчик). Тогава ми щукна да се пробвам. Когато се прибрахме вкъщи, помолих мама да говори с треньора. В продължение на една седмица всеки ден я питах дали го е направила и я засипвах с въпроси: дали приемат момичета? (защото сред наградените нямаше момичета), ще ме вземат ли зареди брекетите? Когато най-после мама ме заведе на полигона, всичките въпроси в главата ми изчезнаха и се появи любопитството към новото и непознатото, което след време стана моя страст.
– Какви са целите ти в спорта?
– Да достигна световно ниво.
– Опиши се с 3 думи.
– Лъчезарна, весела и шантава.
– Помага ли красотата в спорта?
– Красотата е като реклама, привлича вниманието на хората към спорта.
– Кой от големите атлети харесваш – като спортист и като външност, излъчване, обаяние?
– Нямам любимец, но харесвам българските спортисти.
– Ако имаш възможност да й напишеш коледна картичка, какво послание би пратила?
– Отправям коледни и новогодишни пожелания към всички български спортисти, към всички българи. Най-важното е да сме живи и здрави, всичко останало се оправя по някак начин.  Желая весело и щастливо изкарване на празниците, без контузии.
– Каква музика харесваш?
– Харесвам всички стилове, но главно слушам българска естрада и вечните български хитове. Някои от любитемите ми песни са „Виолета“ на Щурците, „След хиляди години сън“ на Сленг, „Ледено момиче“ на Д2, „Елмаз и стъкло“ на Б.Т.Р.
– Коя е книгата, която би прочела отново и отново?
– “Бамби”. За малкото еленче, което живее в свят, изпълнен както с безброй чудесни неща, така и с много тъга. Затова как постепенно открива приятелството и любовта, а срещата с човека става изпитание за неговата храброст.
– Дисциплината, в която се състезаваш, е най-най, защото…
– Дисциплината, в която се състезавам е най- най, защото е различна. Тя е една от най-трудните в техническо отношение в леката атлетика. Хвърлянето на чук е една от четирите дисциплини по хвърляне в леката атлетика, заедно с мятането на диск, хвърлянето на копие и тласкането на гюле. Хората знаят много малко за моята дисциплина. Например, не знаят, че уредът е метално гюле с телена дръжка и си мислят, че е хвърляме ковашки или каменни чукове.
– Какво ти говори следната цифра: 72.28?
– 72.28 м е световният рекорд на копие за жени. Ако видя тази цифра до моето име, ще съм уверена, че вървя по правилния път за постигане на целите ми в спорта.
– Болт продаде олимпийските си шпайкове за 3590 лири, колко искаш за твоите?
– Чукохвърлячите не носят шпайкове. Бих подарила или продала на търг хвърлячките  си, а парите бих дарила за благотворителност.
– Колко често ходиш на фризьор?
– Няколко пъти в годината, само подрязвам връхчета.
– Какво е мнението ти по темата с емигрантите в Европа и България?
– За момента не съм се сблъскала с проблема очи в очи. Не ми харесва напрежението, което се създаде.
– Как се виждаш след 10 години? А след 20 години?
– Спортът ще бъде винаги част от живота ми. За десет години трябва да съм успяла да завърша висше образование. След двадесет се виждам щастливо омъжена с много дечица.
– Какво е щастието за теб?
– Нещо много важно в живота. Основното ми правило е да правя хората щастливи, защото техните усмивки ме правят щастлива.
НДТ