Еди Рама към България: Не съм забравил, че имахме спор, но той няма общо с дълбочината на отношенията ни

0
84

© БНТ

Промяна в тона към България на албанския премиер Еди Рама само месеци след критиките му към българската позиция към Скопие.

Според Рама, Албания и Северна Македония не трябва да бъдат разглеждани в пакет по пътя им към ЕС. 

“Разбира се, не съм забравил, че имахме момент на спор. Но това беше много конкретен случай в много конкретен момент. Той нямаше общо с корените, с дълбочината на нашите отношения, събощиха от БНТ.

Но като говорим за този конкретен случай със Скопие, не предпочитате ли да бъдете съдени по Вашите собствени заслуги, а да не бъдете обвързани със Северна Македония по пътя към ЕС? Или предпочитате да вървите в пакет?” смята той.

“Ама по онова време, както си спомняте, разделяното не беше вариант. Защото не решавахме ние, а Европейският съвет. Това направи нашата ситуация доста притеснителна, а нашата позиция – доста трудна. Днес, смятам, нашите пътища се разделиха естествено. Защото от момента, в който дадена страна започва преговори по присъединяване, нейният път зависи от заслугите ѝ, а не от политика или геополитика. Най-малкото, така е на книга. Е, знаем, че понякога – а и все повече – написаното на книга не се случва в реалността. Но не виждам причина да бъдем държани заедно повече. Всеки има своя път”, категоричен е още Еди Рама.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source