Евтина тарифа на тока – до 800 квтч зимата и 300 квтч през лятото. Над нея – пазарни цени???

0
629

800 киловатчаса да е прагът за евтината тарифа на тока на месец през зимата, 90% от хората се побирали в нея. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов и уточни, че министерството ще предложи двете тарифи, но с по-голям праг. Първоначално се обсъждаше той да е 250 квтч. За лятото голяма част от домакинствата ползвали до 300 киловатчаса и това е ще бъде и предложението на министерството.

Министърът заяви, че над 800 квтч през зимата и над 300 квтч през лятото цената ще е пазарна. Спомена, че тази пазарна цена ще я определя доставчикът, тоест снабдителните дружества на “Електрохолд”, ЕВН и “Енерго-Про” и това е средната цена от договорите, по които те са купили електроенергията на свободния пазар.

Министърът уточни още, че във ведомството правят изчисления при използване на газ, парно и ток за отопление на едно средно жилище, при какво потребление се получават еднакви сметки. Целта е с каквото и да се отоплява един среден апартамент, сметката да е една и съща.

Христов уточни, че ниската тарифа е на регулирани цени, определени от КЕВР. Откога ще влязат тези промени, зависело от парламента, но при добро стечение на обстоятелствата – от 1 януари догодина.

Целим потребители с големи имоти, отопление на тон на басейни, сауни, да не бъдат компенсирани, да има повече средства за останалите.

Колкото до изземване на свръхпечалбите в енергетиката в министерството се провеждали срещи с всички заинтересовани страни. Днес били обсъдени последните детайли за вноските на енергийните дружества и се постигнали балансирани решения.

“Когато събираме приходи няма как да има доволни, доброто е, че това е временно решение, до 30 декември следващата година и е за справяне с кризата, която е причинена от външни фактори.
Досега всички държавни енергийни дружества внасяха във фонд, сега ще внасят и всички останали играчи на енергийния пазар”, каза министърът.
Свързана е и с компенсациите, правим симулации как да подпомогнем и бита.

И при компенсациите за бизнеса се опитваме да вкараме принцип на прозрачност и да спазим изискванията на европейската директива за постигане на цели за енергоспестяване и намаляване на потреблението в пиковите часове, каза Христов.  По-големи компенсации щели да получават фирмите, които са инвестирали или в момента инвестират във възобновяеми източници за собствено потребление и намаляване на потреблението в пиковите часове.   https://www.24chasa.bg/

Ето какво трябва да знаете за голямата секира с тока, която се задава

Голяма сурвакница ни готвят с тока през тази зима. Кабинетът обмисля въвеждане на двете тарифи за електрическо потребление още от 1 януари догодина, обясни служебният енергиен министър Росен Христов на брифинг в ръководеното от него ведомство. При потребление над 800 киловата през зимата и над 300 през лятото, цената на тока за битовите абонати ще е тази на свободния пазар.

В момента по сегмента “Ден напред” средната цена е около 350 лева за киловатчас, но според различните доставчици достига и до 550 лева за киловатчас. Цената на свободния пазар през последните месеци достигаше и до 600-800 лева за киловатчас. Това означава, че за една част от потреблението абонатите ще плащат при до 7-8 пъти по-високи цени от момента, съобщава “Труд”.

 

Според енергийния министър над 90 на сто от потребителите имали сметки в рамките на киловатите, които ще са по настоящата по-ниска тарифа за бита. Изчисления на “Труд” обаче показват, че всъщност почти всички абонати, които се отопляват на електрически радиатори или с климатици, както и тези, които подгряват топлата си вода с бойлери, ще надминат потреблението по евтината тарифа и ще трябва да плащат в пъти повече отколкото дори и бизнеса.

Към момента държавата субсидира цените на тока за бизнеса от свободния пазар и компаниите плащат максимум 250 лева на киловатчас. За битовите потребители обаче не се предвиждат подобни компенсации, категоричен бе Христов и те ще плащат в пъти повече.

Освен това от енергийното министерство работят и за изравняване на сметките на хората за ток, газ и парно, така че да не им се налага да променят начина си на отопление през зимата и да инвестират в нови мощности, обясни служебният енергиен министър. “В момента правим изчисления, за да видим дали има разлика. Когато това не е възможно, ще направим корекция, за да кажем – 100 киловатчаса ток се равнява на определено количество газ за отопление на дадено жилище”, обясни Христов.

Той обяви още, че либерализацията на пазара на битовите абонати на ток ще бъде отложена максимално дълго, като в Плана за възстановяване е заложен срок това да се случи до 2024 г. Преди либерализацията трябва да се въведе дефиниция за енергийна бедност, а към момента над 50 на сто от абонатите биха били в тази категория, обясни Христов.

Той заяви, че до седмица стартира и нов търг за доставчици на свежо ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”, въпреки че към момента повечето чужди компании, които биха участвали в него, нямат лицензи от Агенцията за ядрено регулиране, които да докажат, че продуктите им са съвместими с работата на родната централа.

Христов обяви, че предстои всички играчи на енергийния пазар, а не само държавните дружества, да внасят вноски в държавния фонд за енергийна сигурност, като по този начин се отговаря на европейския регламент за разпределяне на свръхпечалбите от сектора.

https://blitz.bg