Европейската комисия одобрява придобиването на Credit Suisse от UBS

0
87

©

Продажбата, с посредничеството на швейцарското правителство, на Credit Suisse Group AG на UBS Group AG спечели одобрението на Европейския съюз, след като регулаторите заявиха, че сделката няма да повдигне значителни проблеми с конкуренцията, пише сайтът на Вloomberg Law.

Европейската комисия одобри сливането след бърз едномесечен преглед, който е показал, че конкуренцията няма да бъде засегната “никой от изследваните пазари“ в управлението на богатство и активи, както и в инвестиционното банкиране.

“Комбинираното предприятие ще продължи да се сблъсква със значителен конкурентен натиск от широк кръг конкуренти на всички тези пазари“, се посочва в изявление.

UBS се съгласи през март да закупи Credit Suisse в сделка за пълни акции за около 3,25 милиарда долара (5.90 милиарда лева) след намеса на правителството, за да предотврати фалит. Разрешението на транзакцията от страна на ЕС е широко очаквано, предвид рисковете, свързани с финансовите пазари.

Разследванията на ЕС за сливания обхващат Европейското икономическо пространство, на което Швейцария не е член, така че комисията щеше да има по-дълго време да се противопостави на сделката.

През април комисията предостави на банките дерогация от обичайните правила, което им позволи да осъществят сливането преди приключването на проверката.

При обявяването на сделката UBS получи предварително споразумение от редица регулаторни органи, като Швейцарския орган за надзор на финансовия пазар, Швейцарската национална банка и Федералния департамент на финансите на Швейцария.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник