Д-р Дечо Дечев: Сделката с ваксините от Турция постави в огромен риск здравето на десетки хиляди деца

0
1056

София. Сделката с ваксините от Турция постави в огромен риск здравето на десетки хиляди деца. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Дечо Дечев, бивш директор на болница „Свети Иван Рилски“. По думите му без съмнение и двете ваксини – петвалентната ваксина „Пентаксим“ и ваксината против Хепатит Б са били предназначени за имунизационния календар на българските деца.

„По-важното е да се разбере действията, които бяха извършени дали създадоха или не незапомнен риск в последните 26 години за много голям брой деца, тъй като става въпрос за няколко десетки хиляди деца, които са използвали 100-те хиляди бройки „Пентаксим“ и още близо толкова хиляди деца, за които беше подготвено да се използват 100 хиляди бройки „Еувакс“, една ваксина против хепатит Б“, обясни д-р Дечо Дечев. „Моето категорично мнение е, че беше създаден огромен риск, тъй като и двете ваксини бяха и са нерегистрирани у нас и в ЕС. Едната от тях, тази против Хепатит Б, съдържаше изключително високо количество консервант, който е особено токсичен за детския организъм“, категоричен бе д-р Дечо Дечев.
“Твърденията, че ваксината против Хепатит е щяла да се използва за бежанци са напълно неверни”, каза още той. Д-р Дечев уточни, че в периода на преговори на министър Москов са предлагани количества от производителя на тези ваксини, който е регистриран и не би имало проблем с безопасността им. http://www.focus-news.net