Д-р Борислав Цеков: Конституционно правителство е “дървено желязо”

0
97

© Фокус

Чух от г-н Христо Иванов израза “конституционно правителство“ – надявам се повече да не го повтарят. Защото какво – досега сме имали неконституционни правителства? Нека когато съчиняват поредната политическа екзотика в стремежа си да излязат от създадената от самите тези формации в парламента дълбока политическа криза, поне да не говорят подобни несъстоятелни неща, защото конституционно правителство е “дървено желязо“. Това обясни в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус” д-р Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика.

“България досега живее при конституционно управление, а не в условията на някакъв неконституционен държавен преврат, който Христо Иванов щял да коригира с “конституционно правителство“. И въпросът не е само терминологичен. Той опира и до цялостната компетентност и капацитет на този парламент да проведе някакви конституционни промени. Видяхме тази странна позиция, която зае мнозинството в парламента, избирайки за председател на Правната комисия един млад юрист (бел. ред. Стою Стоев), който няма никакъв сериозен професионален опит, никакъв стаж, никаква квалификации. Ние ще разчитаме, че такъв тип юристи ще бъдат автори на конституционна промяна. Мисля, че не е сериозно”, коментира д-р Цеков.

По думите му държавата вече две години е поставена в едно политическо безвремие, и то в условията на най-тежките кризи след Втората световна война.

“Така че правителство под контрола на парламента с ясна политическа отговорност, което да поеме тези ангажименти, които са огласени, ако говорим поне за този първи мандат сега, тъй като сме в тази фаза, от стана на г-жа Габриел, ще даде посока на държавата и ще се стигне и до решаването на въпросите с бюджета, с външнополитическите теми и т.н.”, каза още основателят на Института за модерна политика.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source