Падналите количества дъжд от ноември до днес дават надежда на земеделските стопани за една по-добра стопанска година в община Балчик. По думите на местния земеделец Атанас Жечев в района са паднали за този период около 200 литра на квадрат. Количествата се отразяват отлично на посевите и ще възстановят баланса на зимната влага, който отсъстваше. Не се притесняваме, че все още няма обилен сняг, важното е, че има влага, коментира още Жечев, припомняйки сушата от миналата година по това време, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова. Идентична е ситуацията и в цяла Добричка област, особено след падналия сняг вчера и прогнозите на синоптиците за още валежи.

Кореспондът на БТА Юлия Христова пък допълни Зърнопроизводителите в Добричка област, в която традиционно се отглежда най-много пшеница в страната, се надяват снежната покривка, макар и малка, да предпази младите посеви при очакваното рязко застудяване на времето.
Сортовете пшеница, които се отглеждат в региона, са студоустойчиви, но винаги има риск от измръзване при температура 10-15 градуса под нулата, каквато е прогнозата за близките дни, заяви пред БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. По думите му снегът в равнината е едва два сантиметра и все пак ще пази младите пшеници, но има и непокрити полета. Важното е в масивите да не се образува поледица, каза Костадинов. Председателят на браншовата организация коментира, че пшеничените посеви в региона са в различен етап на развитие, тъй като сеитбената кампания някъде е протекла през септември, а другаде – в края на ноември. Има посеви, които вече са братили, а други са по-уязвими, каза Костадинов.
Според данни на НАЗ в Добричкия регион няма наводнени полета след дъждовете през последните дни. При натрупаните вече около стотина литра на квадратен метър в чернозема има добри запаси от влага и пшеницата се зеленее. Новата реколта в областта се очаква от около 1 200 000 декара.