Доналд Тръмп се срещна с японския премиер Шиндзо Абе

0
445
Японският премиер Шиндзо Абе стана първият чуждестранен лидер, който се срещна с новоизбраният американския президент Доналд Тръмп, предаде БТА.

90-минутната среща се проведе в Ню Йорк, където Тръмп работи по съставяне на администрацията.

“Убеден съм, че без доверие между двете страни съюзът ни няма да функционира в бъдеще и след изхода на днешните дискусии съм уверен, че г-н Тръмп е лидер, на когото мога да имам голямо доверие”, каза след разговора Абе.

Той не съобщи подробности за срещата, подчертавайки, че тя е била неофициална, тъй като Тръмп още не е встъпил в длъжност.

В кампанията си Тръмп беше заявил, че ще настоява съюзници като Япония и Южна Корея да допринасят повече за разходите за американски бази на тяхна територия.

Япония е заинтересувана и от търговското споразумение Транстихоокеанско партньорство (ТТП), за което Тръмп се изказваше негативно преди изборите.

Разговор с Хенри Кисинджър

Малко преди да се запознае лично с японския премиер новоизбраният президент на САЩ се срещна в централата си – Кулата Тръмп в Ню Йорк – с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, предаде БТА.

93-годишния шеф на дипломацията в администрациите на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд е и авторитетен специалист по въпросите на политологията и геополитиката.

Двамата са обсъдили въпроси, свързани с Русия, Китай, Иран и ЕС. Срещата се състоя преди първата среща на Тръмп с чуждестранен лидер, с японския премиер Шиндзо Абе.

“Дълбоко уважавам доктор Кисинджър и съм му много признателен, че сподели своите виждания с мен, се казва в изявление на Тръмп, разпространено от екипа му след срещата.

Преди няколко дни Хенри Кисинджър сподели мнения за Тръмп в интервю за сп. “Атлантик”. В него той отбелязва, че би разговарял с новоизбрания президент, ако бъде поканен. dir.bg