От днес до 29 юли, в добричкото село Гешаново ще се проведе вече традиционното изложение Ден на полето, организирано от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, съобщи председателят на организацията Радостина Жекова. На фейсбук страницата на изложението тя съобщи, че за първи път това лято фермерите ще видят 200 хибрида слънчоглед и царевица, отгледани при при едни и същи почвено-климатични условия, което ще бъде крайно интересно за бранша.

Самите дни на полето започват на днес от 14 часа, като първата демонстрация е между 15 и 16 часа с полеви изпитания на техника. Официалното откриване е насрочено за 17 часа, след което от 18 часа е предвидена забавно-развлекателна програма с участие на Добруджански ансамбъл и други изпълнители.

На 27 юли от 9 до 10 часа ще има полева демонстрация на дискови брани, след което от 10 до 11 часа ще има детска анимация на месене на хляб плюс представяне на ритуални хлябове и стари български рецепти. Между 11 и 12 часа ще се проведе представяне на култиватори, а в ранния следобяд – и на плугове.

От 15 до 16 часа експерти от Министерството на земеделието, Българската агенция по безопасност на храните и Аграрния университет в Пловдив ще изнесат лекции по актуални проблеми и решения за превенция. Агрономи и представители на фирми за растителна защите ще представят препарати срещу неприятели при царевици и слънчогледи.

В последния ден 28 юли от 9 до 15 часа ще има полеви демонстрации на сеялки пролетни и есенни, на пръскачки, дронове, комбайни и ремаркета. От 15 до 16 часа председателят на Института по агростратегиии иновации Светлана Боянова ще представи Европейския цифров иновационен за земеделие на АгроХъб.БГ, който получи одобрение от Брюксел. От Националната асоциация на зърнопроизводителите ще представят новите изисквания към сектор земеделие след 2023.

Закриването на събитието е на 28 юли, а на 29-и ще има парад на ретро земеделска техника.