С изложбата “Леонардо и Данте в третото хилядолетие” започнаха Дни на италианската култура в “Двореца” в Балчик и ще продължат до 30 юли.

Началото бе поставено от почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио. Експозицията от фототабла “Леонардо – благородният гений”, посветена на 500-годишнината от смъртта на великия художник, разказва за неговите шедьоври, оказали влияние върху поколения артисти и архитекти. Чрез компютърни технологии колекцията привлича зрителите с добавена реалност.

Част от изложбата, подредена в Каменната зала, е и колекцията от 17 графики по “Божествена комедия” на Данте. Професор Светослав Косев е автор на творбите, които също могат да се разгледат с добавена реалност чрез приложение на смарт устройство.

Музиката на Италия ще звучи на гала концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на Рената Тебалти – сред най-ярките сопрани на ХХ век. На Откритата сцена на “Двореца” ще излязат гост солистът Клара Таркуини – сопрано и солисти на Варненската опера.  https://bnr.bg/varna