Денят на Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите ще бъде отбелязан на 12 декември в Етнографския комплекс  „Старият Добрич”. Сдружение на майсторите занаятчии, упражняващи традиционни и художествени занаяти в ЕК „Стария Добрич” и  НЧ „Български искрици 2016”  канят жителите и гостите на града ни да се потопят в магията на българските занаяти и да се запознаят с тяхното минало, настояще и бъдеще.

Жива картина ще ни върне към атмосферата на Добрич от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Днешните майстори пък ще представят своите произведения пред посетителите в „Стария Добрич” и ще покажат майсторлъка си пред ученици от добрички училища.

Партньори в организацията на събитието са община гр. Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, СУ „Димитър Талев”, СУ „Св.Климент Охридски”, Езикова гимназия „Гео Милев”, Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост; Регионална занаятчийска камара – област Добрич.

Денят на занаятчиите ще започне в 14:30 ч. След официалните поздравления от организаторите и Община град Добрич, ще бъде отслужен

водосвет за здравето и успеха на занаятчийската гилдия. Десетки ученици от училищата-партньори на организаторите ще се запознаят нагледно със занаятите.

Майсторите от Стария Добрич ще демонстрират уменията си и ще покажат първи стъпки в овладяването на занаятите в открити ателиета, в които ще участват и ученици. Те ще имат възможност да се запознаят с основни техники и технологии, специфични за занаятите, съхранени в Стария Добрич. Иконописеца Павлин Пенев ще запознае посетителите с основни правила и техники в зографския занаят. Майсторът-ножар  Ивелин Митаков ще покаже тънкости при изработката на ножове. Ще бъде направена и кания от естествена кожа. Петър Коев ще запознае гостите с овчарската дърворезба, а Михаил Иванов  ще представят резбоване на елементи от добруджански розетки. В ателието „Бижутерия и арт керамика” Веселина и Пламен Кулеви ще покажат как се изработват колиета, гривни и други изделия в етно стил. Вълчо Колчев ще представи книговезкия занаят. Женя Петрова ще демонстрира един от най-старите занаяти – грънчарството. В ателието й участниците ще рисуват добруджански мотиви върху глинени съдове. Яника Янкова ще покаже своите аксесоари и изделия с етно елементи в ателие „Шевици”. Ивайло Маринов ще запознае посетителите с художествената обработка на кожа, а гостите в ателието му ще научат как се изработват малки детайли от кожа. Кожухарите Мими и Стоян Борисови ще покажат как се изработват изделия от кожа с косъм и лицева кожа. Емилия Симеонова ще разкаже историята на тъкачеството и ще демонстрира техниката на тъкане. В нейното ателие ще се изработват малки пана от вълна и вълнена прежда. Магдалена Петрова ще запознае гостите с магията на българските шевици и народните носии и ролята на везбените елементи вшити в традиционното облекло на българина от близкото минало. Тя ще покаже пред гостите основни бодове и материали. Борил Цонев ще запознае гостите с основни принципи за изработка на керамични изделия.

 

Живата картина, с която ще си припомним значението на занаятите за ежедневието на българина преди век ще пренесе посетителите назад във времето в автентичната атмосфера на Стария Добрич. Вестникарче ще разнася вестник от периода, геврекчийче ще предлага топли гевреци, а в кафенето ще се приготвя кафе на пясък. Не е забравена и задължителната за този ден празнична трапеза. В духа на християнската и традиционната обредност, гостите ще могат да похапнат постни сърми и баница с праз.

За настроението на посетителите ще се погрижат и танцьорите от СОУ „Св. Климент Охридски”.

 

Събитието ще завърши с  връчване на свидетелства за участие и първи стъпки в занаятчийството.