Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси прие в неделя, 19 март, руската делегация, ръководена от ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров . Това се казва в изявление на кабинета на ръководителя на Арабската република, публикувано във Facebook (собственикът на Meta е признат за екстремист в Русия и е забранен).

Според офиса на срещата е обсъдено развитието на руските инвестиции и съвместните проекти на двете страни в Египет в различни области, по-специално изграждането на атомната електроцентрала Ед-Дабаа, както и създаването на индустриална зона на Руската федерация в икономическата зона на Суецкия канал . Тя отбеляза, че появата на такава индустриална зона “ще проправи пътя за стартиране на съвместни проекти в областта на производството, локализирането на производството и износа” към пазарите на много държави в различни региони, съобщават световните медии.

Страните обсъдиха и „сътрудничеството в областта на доставките на зърно и храни“ на фона на „настоящата световна криза“.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров обяви началото на създаването на руска индустриална зона в Египет близо до Суецкия канал.