Гълъб Донев предаде властта на Николай Денков

0
125

© Фокус

Кабинетът на акад. Николай Денков пое властта, предаде репортер на “Фокус”. Това се случи, след като правителството бе подкрепено в Народното събрание по-рано през деня.

Церемонията по приемственост се състои в Гранитна зала на Министерския съвет. 

Николай Денков приема поста министър-председател от управлявалия до момента служебен премиер Гълъб Донев.

“С голямо удовлетворение и гордост предаваме управлението на правителството, избрано от Народното събрание. Правителството, което дава надежда, че ще бъдат решавани приоритетите и основните проблеми, които стоят пред българските граждани и българския бизнес. Тази надежда може да продължи, ако продължите да решавате всички наболели перспективни и стратегически приоритет пред страната”, заяви Гълъб Донев.

“Няма нищо по-нормално от това българският парламент да избере ново редовно правителство, което да поеме своите задължения по Конституция. Аз съм изненадан защо през последните дни това се оказа проблем както за някои партии, така и за някои институции – както беше при Президентството. Моят призив е с избора на новия кабинет да забравим за всички емоции, които бяха в повече, да забравим за негативизма и да направим всичко възможно, за да предадем властта от старите към новите министри с идеята да работим максимално бързо в интерес на българските граждани и българския бизнес”, заяви Денков.

Новият министър-председател каза още, че не разбира защо днес са били освободени почти всички заместник-министри от постовете си. Според него това е пречка за осъществяването на приемствеността. Денков смята, че обществото има достатъчно проблеми, с които новата редовна власт трябва да се справя. 

“Аз съм известен с това, че направих всичко възможно да има приемственост, когато предавах министерството. Това е моето разбиране за правене на политика. По тази причина не разбрах какъв е смисълът на този акт да бъдат освободени всички заместник-министри, с едно или две изключения, днес, което създава проблем за работата на новия кабинет и не помага да има приемственост както по приоритети, така и по отношение на многобройните ежедневни дейности, които всеки един министър ще трябва да се справи в следващия период”, каза още той.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник