• Бежанците са от сирийски и афганистански произход

Граничари спасиха лодка с бедстващи мигранти край Шабла. 38 души, сред които едно бебе, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на Гранична полиция. Мигрантите се представили за сирийци и афганистанци.

“Днес 38 души, от които 22 мъже, 8 жени и 8 деца, от които едното е бебе на няколко месеца, самоопределящи се като афганистанци и сирийци, бяха безопасно доведени до морския бряг в една изключително сложна обстановка”, заяви директорът на РДГП комисар Антон Мирков.

Около 6:30 часа чрез Информационната система за наблюдение “Синя граница” е забелязана лодка в района източно от нос Шабла, движеща се в посока към границата с Румъния. Веднага натам е насочен гранично-полицейски кораб.

Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката.

“Времето беше изключително лошо, сложна метеорологична обстановка и в тази връзка не беше възможно лицата да бъдат прехвърлени на гранично-полицейския кораб, затова проверяващата група остана на борда на плавателния съд и осигури безопасното плаване до пристанище “Каварна”, допълни Ивайло Николов от Черноморски граничен координационен център.  https://www.bgonair.bg/

Задържаха 38 мигранти на лодка край нос Шабла /ОБНОВЕНА/

38 мигранти, придвижващи се с лодка, бяха задържани край нос Шабла. След 5-часова спасителна операция при силно морско вълнение те са докарани безопасно до брега, съобщиха днес от Черноморския граничен координационен център и регионална дирекция „Гранична полиция“ в Бургас.

Плавателният съд без отличителни знаци е открит в 6,25 край нос Шабла, чрез интегрираната  система за наблюдение на границата. В 10 часа граничен екип се качва на борда, където установява 38 мигранти самоопределящи се като афганистанци и сирийци. Сред тях 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно бебе, обясни координатор на многоцелевата морска операция и началник на сектор в черноморски граничен координационен център Ивайло Николов.

„Времето беше изключително лошо, три и повече бала. Сложна метеорологична обстановка и поради тази причина не бешже възможно лицата да бъдат прехвърлени на гранично-полицейския кораб. Затова проверяващата група остана на борда на плавателния съд и осигури безопасно плаване до пристанище Каварна, където акостира в 15,10 ч”.

Преди това свършва горивото и се налага прехвърляне от гранично-полицейския кораб. Конкретният курс на лодката на този етап не е изяснен. Директорът на гранична полиция Бургас комисар Антон Мирков за мигрантските маршрути по море:

„Движението на техните лодки се осъществява от едно населено място – Шиле, на изток от Босфора. Оттам курсът е на север, на изключително голямо отстояние от брега, на около 50-60 морски мили и при достигане на румънска територия корабите се насочват на запад“.

Плавателният съд вероятно е турски. Дълъг е около 7-8 метра и бил е претоварен. На борда не са открити каналджии, които съпровождат мигрантите.

Последният случай на заловени мигранти по морето в България е от 2014 година. Три са заловените плавателени съдове с бежанци през тази година от службите в Румъния и Турция.  https://bnr.bg/