ГРАД ДОБРИЧ ИЗЛЕЗЕ НА ГОЛЯМАТА СЦЕНА НА ФИДЕ С ШАХ ТУРНИРИ – А1 B1 C1 D1 – СТАНДАРТ

0
450

В последният петък на ноември 2022 г. едно притегателно място като магнит събра заедно малки и големи почитатели на древната велика игра на шах от градовете Добрич и Варна. Запомнете това знаково за шаха събитие. В този ден нашият град излезе на голямата сцена на ФИДЕ с подкрепата на доцент Тодор Радев, който дължи любовта си към шаха на световния шампион Анатолий Карпов, негов състудент. Първи в залата, където се провеждаха двубоите пристигна най – младия гросмайстор на България Момчил Петков, следван от ректора на Висшето училище по мениджмънт. Те бяха дошли , за да направят първите ходове в шах турнирите – А1 B1 C1 D1 в нашия град предложени от най-малките участници в битките по черно белите квадрати шест годишните Стелиян Малджиев и Дарияна Радева. Турнирите по стандартен (класически) шах са голяма рядкост за България. Дори държавни първенства за мъже и жени вече няма. Последните турнири за определяне на най-добрите шахматисти на България бяха преди две години. Доколкото си спомням и в нашия град , такива турнири, регистрирани във ФИДЕ, валидни за международен рейтинг имаше в далечното минало. Преди повече от три десетилетия. Техни организатори бяха шах – майсторите Живко Кайкамджозов (почетен гражданин на Добрич) и Людмил Антонов. Четирите турнира се проведоха по кръговата система. При нея „всеки играе срещу всеки“. Така крайното класирането е най-справедливо. Всеки турнир е съставен с по осем състезатели (  три малки деца отДобрич на възраст до десет години без рейтинг и пет играчи на различна възраст, с международен рейтинг). Главни съдии бяха: Димитър Янев и Минко Шишков. Турнирите А1 и B1 са с контрола за игра 30 минути плюс 30 секунди на ход. Допустим максимален рейтинг за участие 1799. Турнирите C1 и D1 са с контрола за игра 60 минути плюс 30 секунди на ход. Допустим максимален рейтинг за участие 2399. Началото е поставено. Победители в турнирите А1 B1 C1 D1 са Стефан Узунов, Мартин Димитров, Валентин Минчев и Даниел Стоянов – всички състезатели на ШК ‘‘Каиса“. Подробности за турнирите са публикувани в chess-rezults и всеки, който иска може да ги разгледа.

Щастлив съм, че имах невероятния късмет да стана свидетел на  най-интересните партии, в които Райчо Милев от Балчик и Андриян Неделчев от Добрич спечелиха изключително красиво срещу своите съперници Михаил Мързаков от Варна и Христо Гавраилов от Добрич. Висока оценка давам също и на партиите между доцент Димитър Русев и Пламен Петров, както и на малкия ЖулинНурвет с ветерана Борис Христов, председател на ШК „Веселин Топалов“.

Ние, председателите на двата шах клуба имаме желание, знания и опит как да направим това събитие традиционно с домакини – градовете Добрич и Варна. Дано по – скоро в България има условия нашите идеи да станат реалност. Не съм загубил надежда вярвам, че в България ще има хора, които наистина ще помогнат шаха в нашата държава да се постави на достойното място . С тези турнири искаме да мотивираме най-малките деца в техния яростен и красив път в преодоляването на шахматните висини.

Децата в България, които искат в свободното си време да играят на шах не заслужават да останат най-ощетените, заради грозните дела на възрастните.

Благодарим на родителите и на всички други, които ни вярват, помагат и подкрепят !

Тодор Тодоров, председател ШК Енергия, Добрич