• Както отбеляза първият президент на Съветския съюз, първоначално властите подценяват мащаба на проблемите на междуетническите отношения в страната.

МОСКВА, 25 декември. /ТАСС/. Първият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че съветските власти първоначално са подценили мащаба на проблемите на междуетническите отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото обновяване. Страната можеше да бъде спасена дори след преврата през август 1991 г. с помощта на създаването на Съюза на суверенните държави, каза той.

„Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите отношения, отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до заключението, че съюзът трябва да бъде подновен“, каза Горбачов пред ТАСС в събота.

Според него целта на властите на Съветския съюз е била „да се създаде истинска федерация с реален суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от правомощията”. „Сигурност, отбрана, транспортна мрежа, единна валута, гарантиране на човешките права по проектосъюзното споразумение бяха в сферата на съюзните структури. Сигурен съм, че това беше реален вариант, повечето републики биха го подкрепили, но Пучът от ГКЧП осуети тази възможност“, каза той. Горбачов.„Но дори след путча, когато републиките обявиха своята независимост и позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, аз вярвах, че съюзът може да бъде запазен. И предложих да се споразумеем за Съюза на суверенните държави“, уточнява първият президент на СССР.

Той отбеляза, че Съюзът на суверенните държави ще се превърне в конфедеративна държава с още по-широки правомощия на републиките. „По-специално те ще станат членове на ООН, а Съюзът ще запази място в Съвета за сигурност. Единството на въоръжените сили, контролът върху ядрените оръжия ще бъдат запазени. Сигурен съм, че това би било много по-добре от това, което се случи след разпадането на Съюза“, заключи Горбачов.

Кабинет на президента

Горбачов нарече времето преди напускането му от поста на държавен глава „черни дни“ за себе си, Съветския съюз и Русия. Защитаването на президентството със сила би довело до остър граждански конфликт с непредвидими последици, каза той.

„Това бяха тъмни дни за Съюза и Русия. И тъмни дни за мен, въпреки че не загубих самообладание. Подписах указ за оставката на президента на СССР, смятам, че нямах право да действам по различен начин, “, каза Горбачов. Той отбеляза, че „не може да се насочи към някаква силна опция по две причини“. „Първо, в този случай бих престанал да бъда себе си. И второ, подобно решение би довело до остър граждански конфликт с непредвидими последици. Смятах, че това не трябва да се допуска“, подчерта първият президент на СССР.

Горбачов уточни, че не е съгласен с мнението, че Съветският съюз е можел да бъде спасен, ако не е било решението му да подаде оставка като президент на страната. „Веднага след Беловежското споразумение издадох изявление, в което подчертах, че съдбата на една многонационална държава не може да се определя от волята на лидерите на трите републики, този въпрос трябва да бъде решен само с конституционни средства. Осъдих прибързаното появата на този документ – той не беше обсъждан нито от населението, нито от Върховните съвети на републиките, от чието име е подписан“, каза той.

Първият президент на Съветския съюз припомни, че по това време в парламентите на републиките се обсъжда проект на договор за Съюза на суверенните държави. „Трябва да кажа, че разчитах на демократично избрани парламенти, въпреки че Беловежското споразумение дори не предвиждаше ратификацията на този документ. Но в този критичен момент те не си казаха думата. Освен това решиха да отзоват своите представители от Върховният съвет на СССР и на 12 декември, практически без обсъждане, под аплодисменти ратифицира Беловежското споразумение. Нека ви напомня, между другото, каква позиция заеха руските комунисти по това време – каквото искат да свалят Горбачов“, заключи той. .

Горбачов подава оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г., в същото време Съветският съюз престава да съществува.

loading...