• В началото на войната имаше истинска русофобия в Германия, но хората започват да променят мнението си, казва Алина Липп

Германската журналистка Алина Лип подробно разказва какво е видяла в Донбас. Нейното мнение е, че медиите в Германия лъжат, опитвайки се да очернят Русия в ситуацията с Украйна, пише Факти, позовавайки се на чужди медии.

Тя е родом от предградията на Хамбург. Баща ѝ е руснак, а майка ѝ е германка. През лятото на 2021 г. тя посещава Донбас за първи път, за да разкаже и покаже в Германия всичко, което наистина се е случило и се случва в югоизточната част на Украйна. И тогава, и сега журналистката е възмутена, че германските медии премълчават фактите за геноцида, който украинците извършиха над жителите на ЛНР и ДНР.

– Защо Германия безусловно взе страната на Украйна в този конфликт? Може би това не е така, може би германците имат различен поглед върху Донбас, просто ние не знаем за това?

– Вижте, Германия не е свободна. Много зависи от политиката на САЩ. Например САЩ дори не скриха, че не са доволни от “Северен поток 2”. Въпреки че, първо, това е бизнес, и второ, същото важи само за Германия! Разбира се, в конфликта в Донбас Германия взе страната на САЩ.

Ами така наречените “обикновени хора”?

– Мнозинството вярват на всичко, което им казва телевизията.

– Какво им казва?

– Че Русия изтребва гражданите на Украйна и унищожава всичко тук. Но забелязах, че вече се появи недоверие към такава официална информация. Получавам писма, все повече и повече. Те пишат, че когато са видели материалите в моя канал, са били много изненадани.

Те не очакваха това. Те пишат, че подкрепят Русия и искат да направят нещо, за да ѝ помогнат. Те питат как да се преместят да живеят в Донбас и в Русия … Но, разбира се, повечето германци вярват на пропагандата. Току що ми закриха банковата сметка.

След това закриха сметката на баща ми. Преди месец забелязах, че от сметката ми изчезнаха всички пари – 1600 евро. Разбрах, че нещо се случва там, в Германия. И преди няколко дни получих известие от прокуратурата, срещу мен е образувано наказателно дело за подпомагане на войната.

– Далечния край на Европа. Вие сте журналист, не страна в конфликта. Защо така?

– В Германия руската операция в Украйна се счита за престъпление, съответно и аз съм престъпница. Заплашва ме три години затвор или огромна глоба. Няма да ме канят на заседанията по делото ми в Германия, защото “ще попречи на разследването”. Те просто искат да ме вкарат в затвора и никой не се интересува от моето мнение.

Забелязах как германците промениха мнението си през тези месеци. В началото на войната имаше истинска русофобия: призоваха да не се ходи в руски ресторанти, дори болниците отказаха да приемат руски пациенти. Бях шокирана. Но сега това вече не е така.

Сега дори има демонстрации в подкрепа на Русия. Но най-важното е, че изведнъж стана ясно, че антируските санкции са навредили повече на германците, отколкото на руснаците. И германците започват да питат своите политици: „Защо?! Защо унищожавате икономиката на страната ни?”.

Енергийните компании започнаха да изпращат предупреждения до хората, че от края на лятото топла вода ще има само два пъти на ден. Нямате представа как германците реагират на това… това е крахът на света. Зимата в Германия ще бъде студена и вероятно гладна. Без газ няма торове, няма земеделие.

Заснех техника, мъртви украински войници, оръжия на НАТО и дори австралийски оръжия. Говорих с местните. Завчера бях в Северодонецк. Най-често просто говоря с хората и превеждам думите им на немски.

– Хората изненадани ли са? Германец, във военна зона?

– И сега много западни журналисти започнаха да идват в Донбас, така че ми се стори, че хората дори свикнаха с това.

– Имаше ли нещо, което видяхте и разбрахте, че няма да можете да го забравите?

– В Мариупол, когато щурмът все още продължаваше, видях едно момче на десет години … Той не изпитваше страх. Говореше много неутрално за конфликта, за загиналите и за обстрела. Той ми каза, че иска да бъде много силен, иска да стане генерал. Да живее в Русия и да кара танк. Това е дете на войната, той ме шокира.

– Защо “азовците” взеха символите на “Третия райх” за себе си?

– Понеже са нацисти, за тях това е най-добрият пример.

– Не знаят ли за това в съвременна Германия? В Мариупол имаше толкова много от тази символика, че дори и да се опитате много, тя пак ще влезе в рамката …

– Не. Не е показвано в Германия. Приема се следното мнение: „разбира се, в Украйна има нацисти, но те по никакъв начин не са свързани с държавата Украйна“.

 – Има ли надежда отношенията ни да се променят? Струва ли си да вярваме?

– Надявам се. Надявам се, че в Германия ще разберат това и ще се замислят. Ще трябва да се замислят. И за това кой е виновен за провалените ни отношения. Кой замени отношенията на нашите народи с политика. Зимата ще е наистина студена! И гладна…

https://blitz.bg