И през тази година град Генерал Тошево прие Фестивала на лавандулата, който се провежда за осми път. На 1 и 2 юли, в разгара на масовата жътва на етерично-маслената култура в региона, общинският център се превърна в разкошен лилав оазис насред безкрайните житни полета на равна Добруджа. Лилави чадъри, разперени в центъра на града, безобразно добри фотографии на безкрайни лавандулови полета, свършващи там, където започва залеза, безброй малки и големи шатри и павилиони, предлагащи всичко, което човешките мозък и ръце могат да измислят и сътворят от лавандула, превърнаха китното ни градче, ако не в най-лилавото място на света, то поне в България в първите дни на отпускарския месец юли.

В ранната сутрин на 2 юли Туристическо дружество „Добруджанец“ направи традиционния си поход до лавандулово поле, където участниците в похода бяха посрещнати с лавандулова лимонада и специално обособен кът с рамка за снимки. След това туристите продължиха към една от дестилериите в града. Там те бяха запознати с тайните на извличането на лавандулово масло. По същото време на площад „Бялата лястовица“ бяха разпънати малки шатри, под които производители предлагаха своите продукти, създадени от ароматната култура – сапуни, ароматни води, парфюми, свещи, сувенири и много други. Лавандуловият базар предизвика голям интерес сред гостите на фестивала, които тази година можеха да разгледат и десетките редки ретро-автомобили, които от Клуба на колекционерите в град Добрич, бяха наредили на паркинга пред площада.

Задължителните за Фестивала на лавандулата събития за децата преминаха при голям интерес. Детската лавандулова работилница твори на пълни обороти и предложи много забавни игри, песни, танци, музикални изненади, награди и лакомства, а в конкурса „Кралица на лавандулата“, малките дами без свян и грам притеснение дефилираха по импровизирания подиум.

През двата празнични дни на специално обособено за целта място, кулинарни шедьоври сътворяваха шеф Стилиян и шеф Калоян, участници от популярното предаване MasterChef. Любителите на гастрономията или обикновените хора, които просто обичат да си похапват, останаха очаровани от майсторството на шеф-готвачите и предлаганите от тях вкусни храни.

Привечер на 2 юли официално беше поставено началото на празничната музикална програма, с участието на деца от школата при ЦПЛР – Център за работа с деца в града. В края на деня концерт изнесе популярният певец Веселин Маринов.

Осмото издание на Националния Фестивал на лавандулата се състоя в разгара на жътвената кампания на етерично-маслената култура в региона. Още около 24-25 юни земеделските производители влязоха в полетата, а горещото време след 28 юни даде старт на масовата жътва. През тази година, за разлика от последните-две три, продукцията е добра, а добитото количество масло от декар лавандула варира между 10 и 12 килограма. Сега надеждите на всички са и изкупната цена на маслото да бъде адекватн