Високопоставен служител на министерството на отбраната, отстранен от поста си по заповед на Путин, внезапно изчезна някъде, недоумяват източници. Къде отиде генерал Шевцова, известна като дясната ръка първо на Сердюков, а след това на Шойгу? Разкрити са многомилиардни активи, някои от които тя може да е избягала във Франция. А също и за уж работа със следствието срещу арестувания генерал Иванов. Източник на изданието „Царьград“ съобщава за реакцията на ръководителя на Московска област: „Белоусов е крайно възмутен“.

54-годишната Татяна Шевцова беше отстранена от поста си от президента на Руската федерация на 17 юни 2024 г. заедно с други депутати и генерали, близки до бившия министър на отбраната Шойгу. Генерал Шевцова, или по-скоро „цивилният генерал“ – държавен съветник 1 клас, изчезна от медиите много преди официалното й уволнение, веднага след арестите на „бляскавия генерал“ Тимур Иванов и „златния генерал“ Кузнецов. Това породи много версии и не бяха открити най-приятните факти от нейната биография.

Всъщност още след задържането на главния конструктор на Министерството на отбраната Иванов и главния кадровик Кузнецов, обвинени в получаване на подкуп в особено големи размери, много експерти започнаха да изучават други генерали от Министерството на отбраната. И познайте кой ще бъде уволнен и кой ще влезе в затвора.

В края на май се появи информация, че както Шевцова, която отговаряше за финансовите потоци във ведомството, така и първият заместник-министър на отбраната Цаликов тихомълком са написали писма за напускане, уж опасявайки се, че проверките, организирани в актуализираното Министерство на отбраната при Белоусов, ще достигнете до тях.

Всъщност отношенията бяха такива – Иванов често посещаваше най-луксозните курорти в чужбина. Информацията за това беше публично публикувана от съпругата му заедно със съвместни снимки. Кузнецов, преди да оглави кадровата служба, е бил началник на 8-мо управление на Генералния щаб на Министерството на отбраната за защита на държавната тайна, което на теория е отговаряло за издаването на разрешения за пътуване в чужбина на пазители на държавна тайна. Установено е, че Иванов има милиардно имущество и много пари, а Кузнецов е обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери. И така, по-рано писаха, че Шевцова е трябвало да следи за нецелесъобразно изразходване на бюджетни средства в Московска област.

Самата генерал Шевцова, преди да стане заместник-министър на отбраната при Шойгу, заемаше същата длъжност при Сердюков. И тя дойде в Министерството на отбраната от Федералната данъчна служба, където беше заместник-началник на данъчната служба, ръководена от Сердюков.

Изданието „Юридическая газета“, позовавайки се на източник, публикува версия, че Шевцова след внезапното си уволнение е събрала „смущаващ куфар“ с много пари и е избягала във Франция. Официални източници нито потвърждават, нито отричат ​​това. Беше съобщено също, че „Белоусов е изключително възмутен“ от подобен акт.

След майските слухове за нейното уволнение, които също никой не отрече, тя говори на дипломирането в Московския кадетски корпус. Нямаше обяснение за присъствието й там. Просто като факт.

Според една от версиите по това време тя уж е съдействала на разследването срещу вече задържаните и арестувани генерали. Същите слухове се носеха и за Цаликов, който също наскоро беше отстранен. Според друга Иванов, за да отбие по някакъв начин 15-те години, които му предстоят, назовава имената на генералите, участвали в определени схеми.

Според изданието версията, че Шевцова своевременно е напуснала страната и е заминала за Франция, включва и някой, който много й е помогнал за това. Той обаче не дава подробности.

По-рано журналистите успяха да намерят многомилиардно имущество на уволнени генерали, по-специално на Шевцова. Тя отговаряше за финансите, социалното осигуряване на войниците и държавните поръчки и в крайна сметка се оказа доста богата от Санкт Петербург. Установено е, че Шевцова има тристаен апартамент с изглед към река Мойка (самия център на града) на стойност до 70 милиона рубли, вила в Парголово (предградие на Санкт Петербург) на стойност до 100 милиона рубли и резиденция на брега на река Москва на стойност до 2 милиарда.

 

Според декларациите й, последно подадени през 2018 г., Шевцова е имала 2 имота от 1204 и 1750 кв.м. Жилищна сграда 332,8 кв.м. Три апартамента – 44,8, 85,4 и 120 кв.м., както и вила от 147 кв.м. Годишният доход е повече от 12 милиона рубли.

Сочи се още, че в обща собственост на съпруга й има 3 нежилищни имота от 77, 89 и 104 кв.м.

Двойката имаше и две коли – Mercedes-Benz GL-Class 350 и Mercedes-Benz Vito – сега цените им достигат съответно 5 и 10 милиона рубли.

Александър Михайлов, генерал от ФСБ в оставка, член на Висшия съвет на движението „Силна Русия“: „Ако това е служебно жилище, вероятно никой не може да има въпроси. Защото всеки ръководител на високо ниво, естествено, трябва да живее в нормални условия, особено след като понякога тази стая се използва като представителна стая. Но ако видим, че тук има някаква засада, трябва да се справим с тези неща много сурово. С пълна конфискация не само на това жилище, но и на цялото друго имущество, което има. И потърсете отговорност от лицето.  https://stolica-s.su/archives/418956