Москва, 14 октомври – AiF-Москва.

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че възможно най-скоро в страната ще се появи международен газов хъб.

„Най-подходящото място за център е Тракия. Заедно с руския президент Владимир Путин възложихме на министрите на енергетиката да започнат съответната работа “, цитира турския президент телевизионният канал TRT.

Държавният глава увери, че строителството на газовия хъб ще започне незабавно. Според Ердоган властите на страната ще предприемат всички необходими мерки, за да гарантират безопасността му.

По-рано руският президент Владимир Путин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган възложиха да се разработи подробно и своевременно въпросът за създаването на газов хъб в Турция.

Путин и Ердоган инструктираха да разработят въпроса за създаването на газов хъб в Турция

Москва, 13 октомври – AiF-Москва.
Ръководителите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган възложиха подробно и своевременно да се разработи въпросът за създаването на газов хъб в Турция. Това заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, предава РИА Новости.

Според Песков Турция е реагирала добре на предложението за създаване на нов газов хъб, президентът Реджеп Тайип Ердоган е проявил интерес към този въпрос.

По-рано беше съобщено , че според руския лидер хъбът може да се превърне и в платформа за определяне на цените. Президентът на Руската федерация отбеляза, че сега транспортирането на синьо гориво за Турция е в пълен обем.

По-рано турският лидер Реджеп Тайип Ердоган заяви , че е необходимо да се разработи нова архитектура на световната система за сигурност. Той също така отбеляза, че Турция иска възможно най-скоро да постигне примирие в Украйна.

Путин: газовият хъб в Турция може да бъде платформа за определяне на цените

Москва, 13 октомври – AiF-Москва.

Газов хъб в Турция може да бъде не само място за доставки, но и място за определяне на цените. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с Реджеп Тайип Ердоган в рамките на шестата среща на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия.

Главата на руската държава покани Ердоган да създаде газов хъб в Турция. Според Путин това би позволило цените да се регулират на пазарно ниво и без политически нюанси. Президентът на Руската федерация също смята, че цената на това гориво сега е „трансцендентална“.

Путин добави, че в момента доставките на синьо гориво за Турция са пълни. Анкара се показа като най-надеждния партньор.

Президентът отбеляза още, че се радва, че “Турски поток” функционира успешно, въпреки опита за взривяването му.

По-рано Владимир Путин заяви, че Украйна иска да извърши терористична атака срещу “Турски поток”, като взриви един от участъците на газопреносната система. Според президента с подобни действия Киев се поставя наравно с терористичните групировки.

Иранският заместник-министър на петрола Ахмад Асадзаде впоследствие обяви, че Русия може да транспортира газ през иранска територия за купувачи от персийски страни. Газпром и Иран също създадоха полева пътна карта.