В СРЕДИНА ОТКРИХА КЕНОТАФ НА ЗАГИНАЛ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА /СНИМКА/

0
846

В изпълнение на Културния календар на Община Генерал Тошево за 2016 в село Средина се откри поредният паметник, този път кенотаф, посветен на войните за национално обединение. Мемориалната плоча е на подофицер Димитър Стоянов, дал живота си за България на сръбските бойни полета през Втората световна война. Паметникът се откри от зам.-кмета Георги Георгиев и кметския наместник на село Средина Живомир Донев. Освещаването се извърши от отец Петър.


Кенотафът е разположен пред сградата на кметското наместничество. Паметната плоча на подофицер Димитър Стоянов  бе намерена край селото в началото на годината. За да съхрани паметта на войника, Община Генерал Тошево предприе действия по нейното обособяване като паметник и с решение на Общинския съвет от април 2016 година той бе включен в обектите за финансиране.
Кенотаф (на старогръцки: κενοτάφιον, от κενός – празен, и τάφος – гроб) е надгробен паметник без гроб – на място, което не съдържа тленни останки на покойния, своего рода символичен гроб. Изгражда се, когато покойният е загинал в трудно достъпно място (или пропаднал без вест, удавил се и пр.), тялото е загубено или неговото търсене може да доведе до нови жертви и не може да бъде погребано. Използва се също и ако тялото е кремирано, а прахът е развеян. В европейската традиция кенотаф често се нарича паметно съоръжение, разположено не над гроб с останки на покойния, а на мястото на неговата гибел (даже ако гроб съществува). НДТ