Руският национален отбор ще може безпрепятствено да участва в селекцията за Световното първенство през 2026 г. от Международната футболна федерация (ФИФА), ако Руският футболен съюз ( РФС ) се присъедини към Азиатската футболна конфедерация (АФК). Това съобщава “Мач ТВ” , позовавайки се на източник от ФИФА.

Пояснява се, че възможността за участие в предстоящото световно първенство може да бъде решаващ аргумент за RFU по въпроса за преминаване към AFC. Ръководителят на RFU Александър Дюков подчерта, че окончателното решение ще бъде взето на изпълнителния комитет на организацията на 27 декември – в този случай до 31 декември RFU ще има време да кандидатства за влизане и съответно да има време да се класира за Световното първенство през 2026 г.

Възможното влизане на РФС в Азиатската футболна конфедерация (АФК) е най-обсъжданата тема в руската общност през последните няколко дни. В същото време няма консенсус дали това ще бъде от полза за руските клубове и националния отбор: експерти, ветерани и фенове изразяват полярни гледни точки.

По-рано беше съобщено , че изпълнителният комитет на RFU ще одобри решението за изпращане на писмо за оттегляне от  УЕФА .

www-gazeta-ru