В Пловдив стартира едно от най-чаканите събития (СНИМКИ)

0
72

Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Община Пловдив, имат удоволствието да Ви поканят на “Пролетен панаир на занаятите“, който ще се проведе в периода 25 – 28 май 2023 г. /четвъртък – неделя/.

Тази година талантливите занаятчии ще оживят централната градска част срещу стълбите с надписа “Plovdiv 2019″ – ул. “11-ти август“ /демонстрации и базар/ и ул. “Др. Вълкович“ /Пленер “Накити от мъниста” и безплатни, детски работилници/. Майстори от цяла България ще представят и демонстрират традиционни български занаяти.

“НАКИТИ ОТ МЪНИСТА“ е темата на тазгодишния пленер, част от “Пролетния панаир на занаятите“. Той ще се проведе от 26 до 28 май на ул. “Др. Вълкович“. Вплитането на мъниста в накитите и носията на българката се практикува от хилядолетия насам и до днес се считат за неизменна и задължителна част от тях.

Българката вплита древни знаци, фамилни орнаменти и предава занаята от поколения на поколения. По време на ПЛЕНЕР “НАКИТИ ОТ МЪНИСТА“ ще се докоснете до изяществото и традиции пазени от хилядолетия. Участниците в пленера ще бъдат предизвикани да възстановят старинен накит от мъниста. Жури ще определи победителя в надпреварата.

По време на “Пролетен панаир на занаятите“ ще се проведат две безплатни детски работилници и благотворителна изложба-базар “Деца творят за деца“ с изделия сътворени в Занаятчийско училище – Пловдив.

Очакваме Ви, за да се потопим в магията на българските традиции и занаяти.

Ето и Програмата

25 май /Четвъртък/

10:00 – 19:00ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/. Ще се представи творчеството на занаятчии, от цялата страна, които не спират да ни радват и удивляват с таланта и вдъхновението си. В импровизирни работилници, гражданите и гостите на Пловдив, ще видят магически процеси на живо: как в ,, Ковачница на колела’’ от парче стомана се изковава нож, и се оформя в завършено изделие, на “Пеещото колело” от парче глина се извайва съд, танцуваща совалка с магията на сплетните нишки и много други. Гост участници – ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване “Христо Ботев”, ще демонстрират и представят занаят “Дърворезба”.

17.00 ч. Дефиле от площад “Стефан Стамболов” /Община ПЛОВДИВ до стълбите ,,ПЛОВДИВ 2019”, / танцови, музикални състави , участници в Панаир на занаятите и Пленер “Накити от мъниста”/

17.30 ч. Официално откриване на сцена на стълбите “ПЛОВДИВ 2019” Музикална програма с участието на детска танцова школа към Фолклорен ансамбъл “Тракия“ и Дуо Челебийче.

26 май /Петък/

10:00 – 19:00 ч Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

10:00 – 18:00ч. Пленер ,,Накити от мъниста”. Участниците от цялата страна Софка Радева, Марияна Вълкова, Веселина Жегова, Елка Иванова, Мария Христоскова и Цветанка Георгиева ще демонстрират пред посетителите техники за изработване на мънистени накити и ще премерят уменията си в изключително красивия занаят.

11:00–18:00ч. Изложба ,,Цветна магия’’ представя изящни модели на накити и колани от мъниста, сътворени от участниците в пленера, доказали се в България и чужбина.

27 май /Събота/

10:00 – 19:0ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

10:00 – 18:00ч. Пленер ,,Накити от мъниста”.

11:00 – 18:00ч. Изложба ,,Цветна магия’’

10:30 – 18:30ч. Благотворителна изложба-базар “Деца творят за деца“ на изделия сътворени от децата преминали обучение в Занаятчийско училище – Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

*Сподели впечатления и преживявания- книга в която желаещите могат да споделят своите преживявания от Панаира на занаятите.

13:00- 17:00 Детска работилница “Фантазия от мъниста’’ Безплатно децата ще могат да се докоснат до вълшебството на мънистата и да творят под ръководството на майстор.

28 май /Неделя/

10:00 – 19:00ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

10:00 – 17:00ч. Пленер ,,Накити от мъниста”. Обявяване победителя в надпреварата-17.00ч.

11:00 – 18:00ч. Изложба ,,Цветна магия’’

13:00- 17:00ч. Детска работилница “Сътворено с майстор Жана Иванова“. Безплатно, деца ще могат да си направят накит с техника сухо плъстене.

10:30 – 18:30ч. Благотворителна изложба-базар “Деца творят за деца“ на изделия сътворени от децата преминали обучение в Занаятчийско училище – Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

“Пролетен панаир на занаятите“ се финансира от “Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.”

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник