Съдейки по пакета документи, които руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума за ратификация, всички нови региони влизат в състава на Русия в техните административни граници. Тоест границите на новите субекти се определят от границите на региона или републиката в деня на нейното образуване и деня на приемане в Руската федерация. Така днес част от територията на Русия е под контрола на Киев. А границите на новите региони срещу чужда държава, в частност Украйна, ще бъдат държавните граници на Русия.

Нови региони са част от Русия в следните статуси. ДНР и ЛНР са републики със столици в градовете Донецк и Луганск. Национален език – руски. Гражданството на ДНР и ЛНР се прекратява от датата на приемане на субектите в Руската федерация, следва от представения за ратификация проект. Издаването на руски паспорти ще започне от деня на приемането на републиките в Русия.

Запорожка и Херсонска област ще останат области със столици Мелитопол (до освобождаването на Запорожие) и Херсон. Национален език – руски. Гражданството на Украйна се прекратява от датата на приемане на поданиците в Русия.

Между другото, Русия гарантира на всички народи в четири региона правото да запазят родния си език и условията за неговото изучаване и развитие, съобщава https://aif.ru.