И в Добрич започват безплатни опознавателни обиколки на културни и исторически забележителности, съобщават от общината за инициативата на туристическа агенция.
В маршрута са включени 15 обекта, сред които е мемориалният комплекс „Хан Аспарух“ с най-внушителния паметник на основателя на Българската държава, посочват от агенцията. Туристическата програма върви и по стъпките на Йовков с паметника и къщата-музей на писателя и скулптурната фигура на Люцкан – герой от разказа му „Последна радост“.
Гидове ще разказват и за паметните знаци, свързани с освобождението на Добруджа – кръст-паметника на загиналите в Добричката епопея на 5-7 септември 1916 година, паметника на генерал Иван Колев – бащата на българската конница, паметната плоча на генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев и други. Туристическата обиколка ще спре пред барелефа на Борис III, мемориала „В памет на таврийските българи“, паметната плоча на пилота-герой от Втората световна война капитан Димитър Списаревски.
Първата обиколка на Добрич, която ще продължи около два часа, ще събере любознателните на 13 ноември в 15 часа на улица „България“ 3. Не забравяйте фотоапаратите и носете удобни обувки, напомнят организаторите, като посочват, че пешеходният маршрут е подходящ за всяка възраст и ще събира туристи почти целогодишно, стига да няма силен вятър и да не вали сняг, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.

loading...