В Детския отдел на библиотека в Разград е подредена тематична витрина по повод 170-ата годишнина от рождението на Оскар Уайлд

0
7



В Детския отдел на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград е подредена тематична витрина по повод 170-ата годишнина от рождението на майстора на изящния изказ и мъдрото послание Оскар Уайлд, съобщиха организаторите. Тематичната витрина носи заглавието „В приказния свят на Оскар Уайлд“.

Приказките на Оскар Уайлд могат да бъдат четени както от деца, така и от възрастни. От детския отдел отбелязаха, че в тях всеки ще открие нещо, което ще го развълнува и ще го накара да се замисли – да прозре кое е най-важното в живота му, да открие мисията да прави добро, да разбере, че същинската красота понякога е невидима. 

Оскар Уайлд създава вълнуващи приказки с герои, чиято съдба ни дава безценни уроци за смисъла на живота, за любовта, за приятелството, добротата и красотата, обясниха библиотечни специалисти за БТА. От отдела допълниха, че книгите, които са експонирани в днешната витрина са част от разнообразния фонд на Детския отдел на библиотеката. Тази година през лятната ваканция приказката „Щастливия принц“ е била включена в списъците за четене, а децата са проявили особен интерес и към други приказки на автора.

Библиотечните специалисти отбелязаха, че следващата седмица на 23 октомври в зала „Мултимедийна“ на Детския отдел ще бъде отбелязана 104-ата годишнина от рождението на автора Джани Родари под слогана „Продавач на надежда“. Ще бъде експонирана тематична витрина, която ще включва книги на любимия на децата автор. Гости ще бъдат учениците от трети „а“ клас от Средно училище „Христо Ботев“ в Разград, които ще бъдат част от надеждата, подчертаха от институцията. 

На 24 октомври в отдела ще се отбележи 95-ата годишнина от рождението на Йордан Радичков с тематична витрина и представяне на екранизираната театрална постановка на „Ние, врабчетата”, посочиха библиотечните специалисти. 

Всяка година в културния календар на Регионалната библиотека в Разград се включват чествания на национални празници, събития, дати и годишнини на видни личности и изтъкнати майстори на словото и изкуството, чрез подреждане на изложби на библиотечни материали, табла с фотоси, тържества, посочиха от културната институция. 



Източник БТА