Всяка пролет си задаваме един и същ въпрос: нужно ли е някои насекоми да са толкова упорити и да ни причиняват толкова много неудобства? Разбира се, че отново говорим за комарите и този път учените ни разкриват нова информация по казуса, която може би ще осигури дългочакания напредък. В ново проучване, проведено в Техническия университет на Вирджиния, учените са установили, че женските комари са привлечени от някои видове сапуни, които обикновено се използват от хората, а други ги отблъскват, макар и понякога по неочакван начин. Откритията могат да помогнат при разработването по-добри репеленти срещу комари.
Някои изследвания вече са идентифицирали химикали в телесната ни миризма, които са привлекателни за комарите, които се хранят с нас. Но не е имало толкова много работа, разглеждаща как миризмите, които добавяме към себе си, могат да повлияят на привличането на комари. Женските комари са добре познати с това, че се хранят с животинска кръв, но също както мъжките комари, те се хранят и с нектар. Поради тази причина е възможно някои миризми, които са обичайни за сапуна, да променят хранителните им навици при хората.
“По-специално, ние обичаме да ароматизираме нашите сапуни с химикали, които обикновено се свързват с приятния аромат на цветя и растения. Но комарите също използват излъчваните от растенията летливи вещества, за да ги открият и да получат захари от техния нектар”, обяснява автора на изследването Клеман Виногер, биохимик и генетик в Техническия университет на Вирджиния. “Така че подозирахме, че добавянето на тези химикали към телесната ни миризма ще повлияе на тяхното привличане по един или друг начин. Но това трябваше да бъде проверено експериментално.”
Екипът е разчитал нас четирима доброволци за своите експерименти. Първо, те са идентифицирали уникалния ароматен почерк на всеки човек. След това са тествани 4 марки: Dial, Dove, Native и Simple Truth. Накрая учените изложили женски комари Aedes aegypti – преносители на болести – на тъканите, носени от доброволците . Като цяло екипът открива ясни разлики в предпочитанията на комарите, макар и в различна степен при различните марки и доброволци.


“Основните ни резултати бяха, че наистина нанасянето на сапун върху кожата ни драстично променя начина, по който миришем, по-специално чрез добавяне на много химикали, излъчвани от растенията, към състава на телесната ни миризма”, каза Виногер. “Работата ни също така разкри важността на взаимодействието между специфичните химикали на сапуна и телесната миризма на всеки конкретен човек при определянето на това дали човек ще стане по-привлекателен или по-малко привлекателен за комарите след нанасянето на сапун върху кожата му.”
Оказало се, че доброволците, използвали Dove и Simple Truth ставали по-привлекателни за комарите, докато сапунът с марка Native беше по-постоянно отблъскващ за тях.
Екипът идентифицира и потенциалните химикали в тези сапуни, които изглежда са най-отговорни за привличането или отблъскването на летящите същества. От тези кандидати най-ефективен за отблъскване на комарите се оказа химикал с аромат на кокос. Откритията им били публикувани в списание iScience.
Нито едно животно не е по-смъртоносно за хората от комара, благодарение на многото микроби, които може да пренася. Общо над един милион смъртни случая годишно се дължат на болести, пренасяни от комари, като например малария. Но отдавна е ясно, че тези насекоми не са вредители с равни възможности. Според автора на изследването Виногер около 20% от потенциалните човешки гостоприемници са отговорни за около 80% от предаването на болести, пренасяни от комари в даден район.
“В този контекст е от решаващо значение да се разбере какво кара комарите да хапят някои индивидуални гостоприемници повече от други”, заявява Виногер.
Това е само едно проучване, основано на сравнително малка извадка, така че резултатите от него трябва да се приемат с повишено внимание, докато не бъдат повторени. В проучването не е разгледан и друг важен аспект на привличането на комари: въглеродният диоксид, който издишваме. Но екипът се надява да получи финансиране за провеждане на по-големи проучвания, които да тестват по-широк кръг сапуни и доброволци, като същевременно се обърне внимание на други важни въпроси, като например типичната продължителност на всеки ефект, свързан със сапуна.
“Изследванията в тази област наистина биха могли да доведат до информиране на козметичната индустрия за конкретни комбинации от химикали, които водят до създаването на сапуни, които все още са приятни за носа ни, но отблъскват комарите”, допълва билога. “Разбирането на химическите правила, които стоят зад тези ефекти, би могло да послужи и за разработването на примамки за привличане на комари и улавянето им с цел контрол.”

Снимки:Unsplash

  1. Проф. Кантарджиев шокиращо: От 100 души, ухапани от заразен комар, 15-20 може да загинат!
  2. Първа жертва на западнонилска треска в Румъния
  3. Опасни комари поразяват мозъка
  4. Линейка спасява по спешност ухапана от комар митничарка
  5. Тигрови комари залавяни и у нас, МЗ иска общините да пръскат по няколко пъти
  6. Комарите имат 47 зъба
  7. ЗАРАЗА, ПРЕНАСЯНА ОТ КОМАРИТЕ, ЗАПЛАШВА БЪЛГАРИЯ
  8. РИБОЛОВ В ДЪЖДА – 5 ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТА
  9. БАБХ: ТРАНСПОРТНИТЕ СРЕДСТВА НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ СИН ЕЗИК
  10. Западнонилска треска в Сърбия: 20 заразени, 1 починал

Source