ВСУ трупат нови войски и Leopard 2 до Бахмут, за да го деблокират, Киев очаква мощна ракетна атака до часове

0
262
  • Липсата на възможности за извозване на ранени войници от Бахмут води до големи загуби за украинските сили

Въоръжените сили на Украйна са разположили до 10 батальона свои войски в околностите на Бахмут, тежки танкове Leopard 2 и може да се опитат да преминат в контраатака, съобщават световните издания.

Според информацията, въпреки факта, че въоръжените сили на Украйна са изтеглили свои сили до 7 хиляди души от Бахмут, тези войски са се прегрупирали и в момента са разположени в покрайнините на града.

Освен това, там допълнително са дислоцирани силите на украинската армия с численост до 10 батальона (6-7 хиляди военнослужещи). Това, според редица предположения, показва, че въоръжените сили на Украйна може да се опитат да предприемат контраатака от фланга.

Според някои съобщения, ВСУ възнамерява да съсредоточи много голяма ударна сила (до 10 бригади) в района на Часов Яр и да нанесе удар във фланга на ЧВК Вагнер, за да деблокира напълно Бахмут.

Изглежда сякаш точно там планират да използват първите “Леопарди” и да нанесат масирани удари с дронове бомбардировачи. Все още не е известно кога точно ВСУ ще концентрира ударния “юмрук”, но явно Залужний разчита сериозно на тази контраофанзива.

Самият Пригожин по-рано заяви, че въоръжените сили на Украйна наистина са сформирали групи за евентуално контраобкръжение на Бахмут, който в момента се контролира от руските сили на около 60%.

Според данните на украинските военни, в рамките на следващите 48-24 часа може да бъде нанесен нов масиран ракетен удар по територията на Украйна, съобщават световните издания.

Това се дължи на факта, че корабите на руския флот са излязли в открито море и са заели районите на изстрелване на ракети.

Общият брой на крилатите ракети “Калибър”, намиращи се на корабите, е 16 единици, което, като се вземе предвид възможният удар от далечни и стратегически бомбардировачи, може да доведе до нов мощен удар срещу критичната инфраструктура на Украйна.

Информацията за разполагането в Черно море на група кораби, които са носители на крилатите ракети “Калибър”, се съобщава от украинското оперативно командване “Юг”.

Как точно украинците са получили такава информация не е известно, но излизането на кораби с ракети “Калибър” в морето, като правило води до скорошен удар по военната и енергийната инфраструктура на Украйна.

Липсата на възможности за извозване на ранени войници от Бахмут води до големи загуби в редиците на Въоръжените сили на Украйна, пише Wall Street Journal.

„Украинските войски понасят големи загуби в Бахмут, особено сега, когато вече няма асфалтирани пътища за превоз на боеприпаси и евакуация на ранените“, подчертава изданието.

Според журналистите ситуацията се усложнява от черните пътища, които са станали непроходими за много от превозните средства.

https://blitz.bg/