Община град Добрич връчва Националната литературна награда „Йордан Йовков“ и Отличие за 2020 година по повод 140 години от рождението на писателя.

Церемонията е на 20 ноември 2020 г. (петък) от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“.

Носител на приза е белетристът Деян Енев, а носител на Отличие запринос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е проф. д.ф.н. Милена Кирова.Това се случва след взето Решение № 14-5 от 27 октомври 2020 г. на Общински съвет град Добрич.

На тържествената церемония слово за Йордан Йовков ще изнесе проф. д.ф.н. Милена Кирова. Произведения на класика на българската литература ще представи актьорът Янко Лозанов.

Програмата същия ден предвижда и поставяне на цветя на паметника на Йордан Йовков от 16.00 ч., а в 16.30 ч. ще бъде засадено дърво в памет на твореца в Алеята на именитите личности, свързани с Добрич и Добруджа, в Градски парк „Свети Георги“.

Националната литературна награда „Йордан Йовков“ е учредена от Община град Добрич през 1970 година по повод 90-годишнината от рождението на Певеца на Добруджа Йордан Йовков и се връчва на всеки пет години. Досегашни нейни носители са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев, Георги Мишев. Отличието за литературна критика е присъждано на Симеон Султанов, проф. д.ф.н. Иван Сарандев, Йордан Дачев, Атанас Цонков, проф. д.ф.н. Светлозар Игов, д-р Кремена Митева.

Община град Добрич кани обществеността на града да се включи в събитията, посветени на 140-годишнина на Певеца на Добруджа Йордан Йовков.

Събитията ще сепроведат съобразно всички противоепиндемичните мерки и разпоредби.

 

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 7. БЪЛГАРИТЕ
 8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
 9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
 10. РИБОЛОВ
 11. ГЮВЕЧ
 12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 13. България – Китай 中国保加利
 14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА