Вратата към Ада (Door to Hell)

0
1309

Пещерата, наречена от местните „Вратата към Ада”, се намира в пустинята Каракум, близо до малкия град Дарваз (Derweze) в Туркменистан, и озарява нощното небе мили наред. Едва стигайки до ръба на ямата, мистерията съсзагадъчната светлина е разкрита и става ясно, че това са танцуващите пламъци на дълбок, бълващ огнени езици кратер.

Историята на тази цилиндрична шахта започва преди 40 години, когато през 1971 г. съветски геолози правят сондажи за природен газ в района. Копаейки надолу, те попаднали на подземна кухина, която била толкова голяма, че покривът и се свлякъл заедно с оборудването, машините и палатките под земята.Така се отворила дупка с диаметър около 70 метра и дълбочина приблизително 20 метра. Тъй като кухината била пълна с газ, никой не посмял да слезе долу, но се зародила идеята той да бъде изгорен. Кратерът бил подпален и от тогава до днес за миг не е угасвал. Не се знае колко газ е изгорял през годините, но няма признаци той да привършва.

Превръщайки се в туристическа атракция, тази част на пустинята набира все по-голяма известност и много хора се стичат тук, за дапогледнат в огнената яма. Така в последствие се появило и близкото село Дарваз, в което живеят около 350 души, някои от които често лагеруват около огненияпръстен.

http://www.hobyto.com