• Според председателя на Държавната дума аргументите за неизползването на оръжия за масово унищожение от ядрените сили в локални конфликти са несъстоятелни, не е имало заплаха за тяхната цялост

Доставките на оръжия от САЩ и НАТО за Украйна за удари срещу Руската федерация ще доведат до отговор с използване на по-мощни оръжия. Това съобщи в неделя председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, съобщи ТАСС.

„Доставките на нападателни оръжия за режима в Киев ще доведат до глобална катастрофа. Ако Вашингтон и страните от НАТО доставят оръжия, които ще бъдат използвани за нанасяне на удари по цивилни градове и опити за превземане на нашите територии, както заплашват, това ще доведе до ответни мерки, използващи повече мощни оръжия”, – написа той в своя канал в Telegram .

Според Володин аргументите на други страни, че „ядрените сили не са използвали досега оръжия за масово поразяване в локални конфликти, са несъстоятелни“. „Защото тези държави не са били изправени пред ситуация, в която да има заплаха за сигурността на техните граждани и териториалната цялост на страната“, обясни политикът.

Председателят на Думата подчерта, че членовете на Конгреса на САЩ, депутатите от Бундестага, Националното събрание на Франция и други европейски парламенти трябва да осъзнаят своята отговорност пред човечеството. “С решенията си Вашингтон и Брюксел водят света към ужасна война: към много различен вид военни действия от днешния, когато ударите се нанасят изключително върху военната и критична инфраструктура, използвана от режима в Киев. Предвид технологичното превъзходство на Руските оръжия, чуждестранните политици, които вземат такива решения, трябва да разберат: това може да завърши с трагедия в световен мащаб, която ще унищожи техните страни“, заключи парламентаристът.