ПРОСЛЕДЕТЕ ТУК КАК ЧОВЕЧЕСТВОТО СТРЕМИТЕЛНО СЕ ПРИБЛИЖАВА КЪМ СВОЯ 8-МИЛИАРДЕН ЖИТЕЛ НА ПЛАНЕТАТА.

*****************

8-милиардният жител на планетата ще се роди през ноември.

Това е прогнозата на Организацията на обединените нации (ООН), в чийто доклад се посочва, че населението на Земята ще достигне 8 милиарда души на 15 ноември.

Според организацията, през 2023 г. Индия вече ще е най-многолюдната страна в света, изпреварвайки Китай.

Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН посочва, че населението на планетата нараства с най-бавни темпове от 1950 г. насам.

Според прогнозата, през 2030 г. то ще достигне 8.5 млрд. души, а през 2050 г. – 9.7 млрд. души. През 2080 г. на Земята ще живеят около 10.4 млрд. души, като тази максимална стойност ще се задържи до 2100 г.

Въпреки че в няколко развиващи се страни е регистриран нетен спад на раждаемостта, повече от половината от прогнозирания ръст на световното население през следващите десетилетия ще бъде съсредоточено в осем страни: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, според ООН.

Тези данни са “напомняне за общата ни отговорност да се грижим за планетата и за това къде все още не изпълняваме ангажиментите си един към друг”, казва генералният секретар на организацията Антонио Гутериш.

“Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем общата ни човечност и да се поздравим с напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали майчината и детската смъртност”, добавя той.

https://profit.bg/