Веселина Седларска за Георги Господинов: Той е гениалният публицист

0
109

© Facebook

За мен Георги Господинов е гениалният публицист. Харесвам много неговото творчество. Чела съм всичко от него. Това каза за “Фокус” журналистът и писател Веселина Седларска по повод спечелената от Георги Господинов, считана за най-престижна световна награда за литература “Международен Букър”. 

По думите ѝ словото ни дава всичко, защото когато не можем да назовем едно нещо, него всъщност го няма. “Обаче когато го назовем можем да го предизвикаме да дойде при нас заради това, че сме го произнесли”, допълни тя. 

“Книгите за мен са уютът. Аз се скривам в тях. Почивам си и живея в тях. Те са ми били най-важното обкръжение. Книгите за мен са изключително важни – могат да ме разболеят и излекуват. На практика не мога да бъда видяна някъде без книга”, посочи журналистът. 

Тя каза, че като писател, пише за историите, които е срещнала в журналистическата си работа.

“Те са почти всички истински. Това е на магия. Не става днес ще напиша два разказа. Просто може да усетиш по средата на улицата, че днес трябва да напишеш даден сюжет и просто нямаш търпение да се прибереш и да седнеш да го напишеш. За мен това е необяснимо”, каза още Седларска.

Нейното послание е да се отнасяме внимателно към словото. “То трябва да бъде познавано и правилата му да бъдат познавани, защото иначе няма да бъдем добри в нищо. Словото е първото условие, за да бъдеш добър във всичко останало, защото то ни свързва с хората”, заключи тя.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source