Варненският окръжен съд ще разглежда делото за потъването на кораба „Хера“, съобщиха от съдебната пресслужба. По време на инцидента, станал край Босфора през 2004 г., загинаха 19 моряци – 17 българи /сред тях и моряк от Добрич/ и двама украинци.

Разследването приключва 15 години след инцидента.  През ноември миналата година обвинителният акт е внесен в Софийски градски съд. С разпореждане от 17 декември  столичният съд прекратява съдебното производство и го изпраща по компетентност на Окръжен съд – Варна.  Мотивите са, че престъпленията са извършени в морския град, където са и постоянните адреси на двамата подсъдими. Другият аргумент за препращането е фактът, че само 5 от свидетелите по делото са от София, а от останалите 103-ма повечето са с местожителство във Варна, а отделни свидетели са от близки населени места – Бургас, Добрич, Шумен.

Корабът „Хера“, плаващ под камбоджански флаг, потъва на 13 февруари 2004 г. на около 14 км. от северния вход на „Босфора“, при изключително лошо метереологично време. Разследването започва няколко дни по-късно – на 16 февруари,  под ръководството на Софийска градска прокуратура. На 19 февруари 2010 г. разследването е спряно, тъй като не са събрани категорични доказателства за самоличността на извършителя. Възобновено е на 9 май 2013 г.

Четири години по-късно, през ноември 2017 г., прокуратурата повдига обвинения на двама души във връзка с потъването на кораба. Като обвиняеми са привлечени Милен Б., генерален директор и ръководител „Експлоатация“ на фирмата „Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД  менажирала „Хера“ и техническия директор и ръководител „Морски операции“ във фирмата Стефчо М. Според прокуратурата двамата в съучастие, като съизвършители са отговорни за некачествено извършени и неизвършени планирани ремонтни дейности. Те са обвинени и за неизготвянето на актуална информация за устойчивостта на моторния кораб и не снабдяването на капитана с нея, в нарушение на нормативни актове, подробно описани в обвинителния акт.

За престъплението в което са обвинени двамата, в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, съобщи Дарик радио Добрич.

Привлечени като свидетели по делото са 129 души, като 21 са чужди граждани (от Украйна, Турция, Гърция и Италия). Вещите лица са 17.

Делото ще бъде разгледано от петчленен съдебен състав, като разпоредителното заседание във Варненския окръжен съд е насрочено за 10 март.

 1. Морски мистерии: Турска подводница ли потопи кораба „Хера“?
 2. 10 години по-късно кошмарът “Хера” сее още смърт
 3. Договарят нов подводен оглед на кораба ”Хера”
 4. Черните български празници…
 5. Близки на изчезналите моряци от кораба “Хера” връчиха петиция на евродепутати
 6. Имало доказателства за оцелели от „Хера”
 7. Разследват потъването на “Хера” като по “Дискавъри”
 8. Български експерти ще разследват потъването на ”Хера”
 9. В. “Позвънете новини”, Варна: Издават смъртни актове на изчезналите от “Хера”
 10. Вече е известно защо е потънала ”Хера”
 11. Близките на загиналите моряци на кораб “Хера” се съмняват в тяхната смърт
 12. Зелените в ЕС искат от кабинета да оповести причината за потъването на “Хера”
 13. М.Фрасони: Българските власти не искат да публикуват информацията за “Хера”
 14. Въпросите за “Хера” са за това какво се е случило, заяви евродепутатът Моника Фрасоне
 15. Националното следствие не работи по версия, че българите от “Хера” са живи
 16. МОРЯЦИТЕ ОТ “ХЕРА” СА ЖИВИ!?!