“Партия ГЕРБ започва сама да твори собствените си беди”.

Това каза пред БНР анализаторът Валентин Вацев във връзка с вота на недоверие към правителството, внесен от БСП. Той посочи, че реалната опасност за Бойко Борисов е неговото обкръжение и състоянието на “партията-държава ГЕРБ”. “Нямаш ли враг срещу себе си, ти самият започваш да ставаш враг на себе си”, посочи той. По думите на Вацев правителството множи хаоса в страната с действията си.

Според него обаче вотът на недоверие няма да мине, “освен ако не стане някакво чудо”:

“В България знаем как да се предпазим от чудеса – с тежка кесия. Където има финансов ресурс, тези вотове много трудно минават”.

Анализаторът коментира в предаването “12+3” по “Хоризонт”, че за него са важни мотивите на вота и самата идея за него:

“Вотът е мотивиран, приемам като сериозни мотивите му, но замисълът трябваше да бъде по-различен”.
По думите му, ако вотът мине, страната ще се изправи пред ситуация, в която няма да има пряка готовност за поемане на властта:
“Отстраняването на днешния управляващ екип ще остави България в хаос поне за два месеца. Не, че и сега няма хаос”, заключи той.
Вацев прогнозира и голяма криза, свързана и с хазарта.

 

Вацев отговори и на въпроси, свързани с предстоящия пряк избор на лидер на БСП. Според него в България печели онзи, който притежава списъка на избирателите. А за БСП това означава – списъкът на членовете й.

Според него БСП прекалено много се занимават със себе си.

“Занимават се с измислената вътрешна опозиция. Ей, Богу, аз не я виждам. Има хора, които са недоволни от ръководството, но това не се покрива с понятието опозиция”, уточни той и добави, че кризите в управлението е трябвало да бъдат обговорени и разкритикувани от “Позитано” 20.

“Имам чувството, че днес ръководството на БСП решава въпроса със собственото си стабилизиране”, каза той.

Вацев коментира, че до този момент в България е трябвало да работи правителство в сянка, да има министър-председател в сянка. И се аргументира така: “Кризите са си кризи – и боклукът, и водата… Но наскоро България изтърпя ужасни поражения в областта на националната си сигурност. Американски служител, без да се консултира с Борисов, го издаде – българският министър-председател се бил съгласил с някого-си, когото ние не сме избирали, да се обсъжда промяната на българската конституция с хора, които не са опълномощени да правят това.” Неотдавна Дейвид Хейл, заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси, заяви в интервю за БНР, че с България е било договорена промяна в конституцията. По този повод Вацев каза как би могло да се отговори на чужденци, които “се пъхат, където не им е работата”. И като вариант предложи отговор в “духа на ротния” – “въпросът с конституцията е уреден, обсъждане няма да има”. Анализаторът посочи, че никой не е посочил това като проблем.

Има два исторически паралела на днешното време, посочи Вацев. Единият е безвремието в последните години на Тодор Живков в края на 80-те години. “Принципът на властта е принцип на реалността. Когато се клати властта, действителното ти изглежда нереално”, каза Вацев. Посочи и друга аналогия – “По календара на дългата българска политическа история ние сме между 33-а и 35-та година. През 1934 година нещата рязко се променят. През 1933 г. е било същото безвремие.”

http://epicenter.bg/

loading...