• Интервю с Деница САЧЕВА, лидер на областната структура на ГЕРБ в Добрич и водач на листата на ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори за 49-о Народно събрание
  
– Госпожо Сачева, ГЕРБ участва в предизборната надпревара с мащабна програма за справяне с всички действащи в страната кризи. Бихте ли споделили с читателите най-важните направления, в които ще работите в бъдещия парламент? И смятате ли, че предложените от Вашата партия решения достигат до хората и те ще им повярват и ще гласуват за Вас и за ПП ГЕРБ?
 
– Най-важните проблеми за хората са инфлацията и цените. Несигурността за това, което ги очаква утре, се усилва от липсата на редовно правителство. Когато не е ясно кой и как управлява държавата, се развихрят спекулата, миграцията, спадат приходите от ДДС, защото измамниците само това чакат. Да се клати лодката. Хората добре си спомнят, че по време на нашето управление инфлацията беше максимум 2%, миграцията – почти нулева, имаше силно лидерство и ясна отговорност. Няма нужда да вярват на друг освен на собствения си опит. Преди две години можеха да планират, да си пазаруват по-спокойно в магазина и да не се страхуват, че държавата може да им вдигне данъците. ГЕРБ – СДС ще работим за овладяване на инфлацията и засилване на контрола на държавата, за да бъде премахната спекулата. За това – българското земеделие да бъде приоритет, да се стабилизират публичните финанси, да бъдем приети в Шенген и в Еврозоната.

 

И в предишното Народно събрание, колкото и кратък да беше животът му,  доказахме, че работим в интерес на хората. Благодарение на нас бяха гласувани компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията. С това бяха спасени българските компании и бяха запазени работни места. Битовите потребители останаха на регулирания пазар на електроенергия до 2026 г., така че и техните сметки да не скочат няколко пъти. Социалната подкрепа от 1 юни ще бъде увеличена с 22% и ще достига до повече хора. Гражданите с изтекли ТЕЛК-ови решения продължават да получават пенсиите си до издаване на нови, а от септември родителите на учениците от I, II, III, IV и VIII клас, включително в частните училища, ще взимат помощ от 300 лв. без доходен критерий. Това са все примери за подкрепа, която сме осигурили с предложенията и гласовете на ГЕРБ-СДС. 

– Хората в Добричка област от години се чувстват изолирани, сякаш мащабните проекти, които водят до развитие на съответните региони, ни подминават. Мислите ли, че едно бъдещо управление може да поправи тази несправедливост? И в тази връзка – какви са личните Ви приоритети за Добричка област и разбира се – какви са приоритетите на ГЕРБ за развитието ни? 
Бъдещото управление трябва незабавно да възстанови капиталовите разходи и възобнови работата именно по мащабните инфраструктурни проекти като АМ „Хемус“. Две години върви пропаганда по тази тема без хората да си дават сметка, че автомагистрала не се строи толкова лесно. Зад чистото полагане на асфалт стоят десетки времеемки процедури по отчуждаване на терени, свързани с това съдебни дела и т.н. Когато трябваше да се отклонява вниманието от далаверите на ПП, веднага Бойко Рашков се качваше на амбразурата и подхващаше някое манипулативно твърдение. Жителите на Добрич чакаха АМ „Хемус“ и трябва да знаят, че именно Кирил Петков и Асен Василев спряха изграждането й. Да не говорим, че не положиха нито един километър асфалт не само в Добруджа, а където и да е из държавата. Цялата пътна мрежа беше оставена на произвола и резултатите ги видяхте – увеличаващ се брой произшествия и пострадали. Добрич е една от областите, в които в почти всяко семейство има пътуващи – дали за училище, или за работа. В края на 2020 г. третото правителство на ГЕРБ осигури 69 млн. лв. за рехабилитация на близо 80 км от пътната мрежа в региона. Става дума за пътищата фар Шабла – с. Българево, околовръстен път на Добрич, Каварна – с. Българево, Генерал Тошево – ГКПП Кардам, Добрич – КК Албена , Тервел – с. Честименско – граница с област Силистра и Добрич-Житница. Тези проекти бяха възложени и в последствие спрени от правителството на Кирил Петков. Работата по тях трябва да се възстанови, а в рамките на 4-годишен мандат може да бъдат изградени и две уширения на пътя Добрич-Варна, за да бъде олекотен трафикът.
Що се отнася до личните ми приоритети, много бих искала да можем да привличаме повече инвеститори в Добрич. Да се създават повече работни места и младите хора да избират да останат и да създават семействата си тук. Важно за увеличаването на доходите им е да имаме модерна и работеща икономика. Административното повишаване на работната заплата не е стратегически добро решение. Въпреки че понякога ми е трудно да го обясня на избирателите, развиването на средата за бизнес и иновации е това, което ще задвижи доходите нагоре. Така че, това е една от основните ни цели. Ако в рамките на 4 години достигнем БВП от 240 млрд. лв., ще можем да говорим за минимална работната заплата от 1500 лв., средна – 3000 лв. и минимална пенсия в размер на 1200 лв. Разбира се, когато се говори за нашата област, винаги напред поставяме и земеделието. В миналото Народно събрание осигурихме прилагането на Стратегически план за земеделието и провеждането на кампания за директни плащания, в която могат да се включат близо 100 000 земеделски стопани. В програмата ни сега предлагаме нормализиране на пазарната среда за търговия със земеделски суровини в Източна Европа чрез осигуряване на транзитни коридори към трети страни за произведената в Украйна селскостопанска продукция.
– Вие имате огромни познания и опит в сферата на социалните дейности. Виждате ли някаква светлина за обикновения човек, който наистина изнемогва? И въобще, докарали ли сме я до омагьосан кръг, от който излизането е трудно, да не кажа невъзможно? А ако е възможно – как?
 
– Когато има нестабилна държава, светлината се вижда трудно. Права сте, че като общество натрупахме богат негативен опит от политици, които много за кратко и много неуспешно се упражняваха на управление. В последните две години виждаме и такива, които не разбират демокрацията и са готови да пращат хората пред урните докато не бъдат удовлетворени от резултатите. Този омагьосан кръг, за който говорите, ще бъде разчупен тогава, когато тези партии чуят гласа на хората, превъзмогнат тяснопартийните си интереси и седнат на една маса да решаваме проблемите. Политическата криза създаде и дава гориво на всички други кризи, които мъчат гражданите. Имаме проблем и с неработещите институции във време на политическа нестабилност. Очевидна за всички е необходимостта от редовно правителство, което да въведе ред, да стабилизира системите и да започне да работи по стратегическите политики като образование и здравеопазване например. Забелязвате ли как постепенно разговорите за бъдещето бяха изместени от разговор за физическото ни оцеляване. Няма как да го обърнем в друга посока без кабинет с ясна управленска програма. Гражданите очакват да намерим съгласие.
– Хората често се питат: защо една толкова красива, дарена с много природни богатства и уж трудолюбив и образован народ държава – нашата, толкова години не може да излезе от тресавището, в което сякаш все по-дълбоко потъва… Имате ли обяснение и доколко политиците са виновни и респективно – задължени да „оправят нещата“?
 
Политиката е именно за това – да бъдат намирани решения на проблемите. Неслучайно в последните две години толкова много критикуваме Продължаваме Промяната, защото зад техните действия и намерения няма политика. Не може да се рекламираш като „доброто“ и в същото време да не ти пука, че обществото ще плати огромна цена за спиралата от избори и политическата нестабилност. Кое му е доброто на това? Младите ни колеги трябва да се научат да уважават демокрацията, т.е. да уважават гласа на гражданите. Те вече няколко пъти ни казаха, че няма да дадат пълно мнозинство на никого и ще трябва да се търси различна формула. В противен случай натрупаната умора от гласуване през шест месеца ще се изроди в протест срещу самата демокрация. Балансите, които политиците трябва да направим между различните групи, не са лесни. Очевидно е, че са необходими непопулярни решения, но те трябва да започнат да се взимат, за да може да успокоим обществото и да му дадем глътка въздух.
– В тази връзка – какво очаквате от бъдещия парламент? Въобще – какви са прогнозите за неговия живот и смятате ли, че ще бъде сформирано работещо правителство?
– На този етап от кампанията нямам друг избор освен да бъда оптимист. Ние сме казали категорично, че ако ни бъде отредено първото място, ще работим за съставянето на редовен кабинет и за бързото излизане от кризите. Колкото и дълъг да е животът на следващото Народно събрание, то ще има важни задачи. Един от първите невралгични въпроси ще е бюджетът за тази година, а и за следващата. Удължителният бюджет изтича на 31 март и още отсега мога да прогнозирам разгорещени дебати. Ако има изгледи за правителство, решенията на НС ще бъдат едни, а при очертаваща се нова предизборна кампания – съвсем други. При всички положения обаче трябва да избягаме от бюджетния популизъм, който досега се практикуваше.
–  Какво е посланието Ви към добруджанци в навечерието на предстоящите избори?
– Да се доверят на хората, които са доказали, че разполагат с достатъчно управленски опит, знания и експертиза и които могат да помогнат за овладяването на кризите. Държавата ни отново има нужда от стабилност и сигурност, така че не трябва да се поддават на внушения, че тези избори няма да доведат до нищо. Ниската избирателна активност ще направи всички решения на Народното събрание недостатъчно легитимни и това може да предизвика допълнително напрежение и нестабилност. Политиката не трябва да се свежда до реклама на прах за пране – нищо в нея не става бързо и лесно. Трябва опит, мъдрост, последователност и обич към родината. Ние в ГЕРБ – СДС друго гражданство нямаме – България е държавата, която искаме да пазим и развиваме.
Интервюто взе Сабина ДУКОВА