БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН ЕС ЛИ СМЕ?: Вижте колко получава като помощ сириец с 4 жени и 23 деца в Германия

0
1547

Наскоро стана известен един случай на сириец, който има 4 жени и 23 деца, пише финансистът Хуберт Койонигщайн на страницата на Съюза на германските работодатели (DAV). Случаят е от град Монтабаур в провинция Северен-Рейн Вестфалия. Независимо от това каква е моралната оценка, никога не е излишно да се погледне трезво на фактите, призовава Койонигщайн.Финансистът е направил оценка от една страна как е регулирана социалната помощ по принцип и от друга страна я е сравнил с професията на занаятчиите, която се намира на последното 20-то място в списъка с най-ниско заплатените професии в Германия.

Интересното е, че да имаш такова голямо семейство в Сирия държавата не дава нищо, докато в Германия с модела 4 жени и 23 деца, то ще получи 30 030 евро месечно (360 360 евро годишно). За тази сума при средна брутна заплата от 2 461 евро работят 22 млади занаятчии (калфи).

Още един поглед – при 314,33 евро данък общ доход 95,5 млади занаятчии с техния ДОД плащат цената на това голямо сирийско семейство.

Колко работно време се крие в тези суми? Нетната заплата се изработва месечно за 146 работни часа (1596 евро плюс 314,33 ДОД е равно на 1 910,33 евро и дават 220 работни дни). За ДОД се работи (314,33 : 1910,33 x 314,33) 24 часа месечно, т.е. 3 работни дни.

95,5 млади занаятчии „подаряват“ на сирийското семейство месец за месец 2 292 работни часа или 458 работни дни.

Източник: fakti.bg
http://www.blitz.bg

Германия спира социалните помощи за безработни българи

71 000 нашенци получават пари от държавата, броят им бил подозрително висок Германия планира сериозно да ограничи достъпа на граждани на страни членки на ЕС до социалната система с ново законодателство, което ще спести милиарди евро на местните власти. Новото законодателство е необходимо, след като федерален съд отсъди през 2015 и 2016 година, че безработните граждани на ЕС имат право да получават социални помощи след 6-месечен престой в Германия. Преди решението на съда те нямаха такива привилегии. Меркит ещ езасегнат голям брой български и румънски граждани. Промените няма да позволяват на граждани на ЕС да получават социални помощи, ако не работят в Германия. Също така няма да получават помощи при безработица, ако не са пребивавали в държавата пет години. Така се цели в Германия да се приемат само граждани на ЕС, които наистина търсят работа и желаят да работят, а не само заради социалните облаги. Кабинетът ще разгледа предложението следващата седмица преди да го изпрати в Бундестага, добавиха представителите, потвърждавайки публикация от днес на вестникарската група Funke Medien Gruppe. В началото на декември 2015 Федералният социален съд реши, че германските общини са длъжни да изплащат социални помощи на безработните мигранти, граждани на държави от ЕС, пребивавали над шест месеца в Германия. Това обаче никак не се хареса на германската социална министърка. Броени дни след това тя обяви, че планира закон, който да ограничи правото на получаване на социални помощи. “Не може общините да се грижат неограничено за чужденци от страните-членки на ЕС, които не разполагат със средства. Ние сме длъжни да ги предпазим от подобно нещо”, заяви социалният министър Андреа Налес. “Общините имат така или иначе твърде много нови задачи покрай бежанците”, каза още министърката. Следващата седмица нейният законопроект трябва да бъде гласуван и в парламента. С него ще бъде попречено на чужденци от ЕС, които не са работили в Германия, да получават помощи при безработица. По данни на германското Бюро по труда, през януари 2016 общо 440 000 чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия. Полските граждани представляват най-многобройната група – с 92 000 души. След тях са италианците със 72 000. А на трето и четвърто място се нареждат българите и румънците – със съответно 71 000 и 57 000 души, получаващи социални помощи в Германия. На пето място са гърците – с 46 000. Не всички от хората, получаващи помощи, са безработни. Много от тях работят, но печелят твърде малко и получават финансова подкрепа от държавата. Според германските власти обаче броят на българите и румънците, които печелят твърде малко и разчитат на държавната финансова помощ, е “подозрително висок”.

https://www.24chasa.bg

ПОСЛЕДНИ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА БЕЖАНЦИ

  1. ЛЪСНА ГОЛОТО ДУПЕ НА НАРЕДБА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗА ПРИЕМАНЕ НА БЕЖАНЦИ В ОБЩИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
  2. Ужасяващо! Петима мигранти изнасилиха брутално шведка в инвалидна количка
  3. Започват трайно заселване на бежанци в “загиващи” общини, Брюксел финансира
  4. Европейският съвет е решил да отпусне 108 млн. евро за нуждите на страната ни
  5. Орбан зове: Трябва да се помогне на България, да вдигнем огради като САЩ срещу бежанците
  6. Погромът в София! Бежанци помлели с ножове и камъни шофьора на Ауди в “Овча купел”
  7. Проклятието на Кадафи се сбъдва
  8. Германската националистка Татяна Фестерлинг покани български “ловци на бежанци” в Германия
  9. Ситуацията с мигрантския натиск у нас е на път да ескалира в средата на месец септември
  10. Ето коя страна се превръща в транзитна за мигрантите