Хиляди излязоха на улиците в Париж на протест срещу скъпия живот, докато страната продължава да страда от недостиг на гориво заради стачките в рафинериите.

“Срещу скъпия живот и климатичното бездействие” – под този надслов следобед многохилядно шествие потегли от площад “Насион” към Площада на Бастилията в Париж. Инициатор на протеста е лявата коалиция “Нов екологичен и социален народен съюз”, чиито лидери въпреки многото си разногласия се виждат в първите редици. Сред тях е и тазгодишният нобелов лауреат за литература Ани Ерно.

Демонстрантите издигат глас срещу драстичното поскъпване най-вече на стоките от първа необходимост, повечето подкрепят и продължаващата стачка на работниците в петролните рафинерии, която предизвика сериозна липса на гориво.

Организаторите настояват за пенсиониране на 60 години, еднократна помощ за независимост на младите, замразяване на цените, данък свръхпечалба и повече действия за климата.

Лидерът на крайната левица Меланшон вече обяви пред медиите митинга за успешен и напомни за предстоящата общонационална стачка във вторник. Засега протестът протича мирно, но полицията се опасява от безредици.  https://lupa.bg/