При ескалация на конфликта между Украйна и Русия и по-високо напрежение в региона има риск за газовите доставки. Това призна в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков след като за втори път от трибуната коментира актуалната тема със заявката на Русия НАТО да се изтегли от България и Румъния.

Ако излезе извън контрол и има мерки, може да има риск за газовите доставки, заяви в Петков. Разговор по темата вече е проведен с енергийния министър, който е изложил възможностите. Но мисля, че няма да се стигне до там, допълни той.

Според премиера, събитията от днес са повече риторика, отколкото реална опасност.

След Народното събрание, където заседанието тече вече 13-ти час, Кирил Петков се връща в Министерски съвет за среща с министъра на отбраната Стефан Янев. „България трябва да настоява за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме стабилен партньор в алианса на НАТО. Никой няма в региона интерес от тази ескалация“, подчерта Петков. Тази вечер Петков отговаря на депутатски въпроси по различни проблеми – язовирите, младежката заетост и други.

Преди това Кирил Петков преповтори, че България подкрепя мирен изход на кризата в Украйна. Ясно изразява несъгласие с незаконното анексиране на Крим. Всяка държава има суверенно право да решава собственото си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни мерки, заяви в рамките на парламентарния контрол тази вечер премиерът Кирил Петков, цитиран от БНТ.

България ще бъде конструктивен член на НАТО и ЕС и ще бъдем предвидим партньор. НАТО и Алианса трябва да говорим с един глас. Правителството има обща позиция. В нашите разговори с нашите партньори от НАТО ни благодариха, че виждат предвидим партньор, заяви още Петков.

Припомняме, че по-рано днес той вече коментира и искането на Русия натовските войски да се изтеглят от територията на страната.

България е суверенна държава, заяви от трибуната на Народното събрание премиерът. Министър-председателят се отзова на призивите за реакция от страна на опозицията в парламента.

По думите му, отдавна сме направили избор да сме член на НАТО и да организираме своята отбрана. Вашингтонският договор не предвиждал втора категория членове на Алианса. Петков призова Русия да работи за по-сигурна Европа и за деескалация на напрежението.

Изказването на Кирил Петков дойде след искане на опозицията премиерът да докладва относно искането на руското външно министерство за изтеглянето на войските на НАТО от България и Ръмуния.

С позиция по темата излязоха освен от Министерство на външните работи, от Министерство на отбраната, както и различни политически партии.

Президентът Румен Радев, който днес встъпва официално във втория си мандат:

„Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било“, заяви президентът Румен Радев, по повод настояването на руското външно министерство да бъдат изтеглени войските на НАТО от България и Румъния.

Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО е неприемливо, тъй като в страната ти няма постоянно разположени сили и техника на алианса, допълни държавният глава.

Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти.

https://news.bg/