• На днешния Ден на независимостта на Чехия в столицата Прага се проведе антиправителствената демонстрация. Протестиращите искат страната да заобиколи наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия и да купува природен газ директно от Москва. Първата подобна масова демонстрация беше организирана през септември.

Хиляди хора се събраха в централната част на Прага, за да протестират срещу дясноцентристкото правителство, което обвиняват за инфлацията.

Маршът беше организиран от движението “Чехия на първо място”, което има връзки с крайната десница, пише Франс прес. Той съвпада с датата, на която през 1918 г. се обявява независимостта на Чехословакия, която макар и днес вече не съществува, чехите все пак приемат 28 октомври за основополагаща за националната история.

Събралите се на легендарния Вацлавски площад настояха за оставката на правителството. На плакати се виждаха надписи, определящи министрите като “дилетанти”.

По данни на полицията присъстващите са били няколко десетки хиляди.

Недоволните също така критикуват петпартийния кабинет на премиера Петр Фиала за високите цени на енергията и го обвиняват, че обръща повече внимание на Украйна, отколкото на собствения си народ.

Чехия, която в момента председателства Европейският съюз, оказва на Украйна значителна военна и хуманитарна помощ. В над 10-милионна Чехия инфлацията достигна 18 процента през септември.

https://bnr.bg/